Nezadovoljni Hrvatski zastupnici napustili sjednicu Parlamentarne skupštine BiH

parlament BiH, TV kanal na hrvatskom jeziku, BIH, plaće, Zastupnici, BIH, izbori, stranke, BIH, izbori, Federalni parlament, zastupnički dom, Zastupnici, BIH, Federacija Bosne i Hercegovine, Dom naroda, Hrvati u BIH, Vijeće ministara BiH, zastupnički dom
... prijedlog poslanika HDZ-a Nike Lozančića da se za narednu sjednicu odgodi rasprava i izjašnjavanje o zakonu koji predviđa formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku. Lozančić je ovaj prijedlog obrazložio činjenicom da su zastupničke rasprave ograničene na tri minute i da ovo pitanje zaslužuje veću medijsku pažnju nego što je ona trenutno moguća.

Komentirajući napuštanje sjednice, Lozančić je rekao "da ne vidi razloga da sudjeluje u ovoj trakavici".

Nitko od zastupnika se nije javio za raspravu o ovom prijedlogu zakona.

Prema Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu BiH, osim postojeća tri kanala u okviru Javnog RTV sistema BiH - RTRS, BHRT i RTVFBiH - uvodi se i četvrti, RTVH - kanal na hrvatskom jeziku.

S obzirom da se uvodi još jedan RTV kanal, javnim emiterima smanjuju se sredstva koja su im pripadala po osnovu raspodjele neto prihoda od marketinškog oglašavanja i naplaćene RTV takse na teritoriji BiH.

Na osnovu ove odredbe, RTRS, RTVFBiH i novoosnovanom kanalu RTVH pripadalo bi po 20 posto od neto prihoda od marketinškog oglašavanja i naplaćene RTV takse, dok se postotak navedenih prihoda za BHRT sa 50 posto smanjuje na 40 posto.

Inicijativu za pokretanje RTV servisa na hrvatskom jeziku pokrenuo je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u rujnu 2008. godine.