NEZADOVOLJNI HRVATI KOD BANJA LUKE Traže da im ne ruše kuće zbog autoceste

autocesta, Banja luka, građani, nezadovoljstvo
HMS

Predstavnici Hrvata iz naselja Ivanjska kod Banje Luke pozvali su hrvatske dužnosnike u Republici Srpskoj da spriječe planiranu izgradnju trase autoceste od Banje Luke prema Prijedoru preko njihovog naselja, zbog čega bi došlo do rušenja kuća i gospodarskih objekata u vlasništvu Hrvata povratnika.

Dopredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Josip Jerković je, zajedno s predsjednikom kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivom Mijićem i vijećnikom kluba Hrvata u Vijeću naroda Davorom Čordašem, razgovarao s predstavnicima Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša Ivanjska o problemu s izgradnjom autoceste.

Kako su u petak izvijestili iz Jerkovićeva ureda, predstavnici udruge Hrvata iz mjesta Ivanjske, koje su vlasti RS poslije rata preimenovale u Podkozarje, ukazali su na to da bi autocesta Banja Luka-Prijedor prolazila kroz jedan dio ovoga naseljenog mjesta koji povezuje dionicu autoceste Mišin Han-Ivanjska.

Zbog toga su izrazili nezadovoljstvo predloženim planom izgradnje autoceste te su sami izradili nacrt s alternativnom trasom izvan naseljenog dijela čime bi se izbjeglo rušenje kuća, gospodarskih zgrada i postojeće infrastrukture.

Dopredsjednik Jerković izvijestio je predstavnike udruge da je od ministarstva prometa i veza zatražio da se uvaže primjedbe hrvatskih predstavnika iz Ivanjske. Pojasnio je kako je u tijeku izrada Nacrta plana parcelacije koji prethodi utvrđivanju trase autoceste, a zakonska je obveza da se provede javni uvid i organizira javna rasprava s građanima.

Tada će svi zainteresirani građani imati uvid u predloženu trasu te će moći dati svoje primjedbe i sugestije, pojašnjava se.

Naselje Ivanjska koje se nalazi sjeverozapadno od Banje Luke prije rata je bilo većinsko hrvatsko. U Ivanjskoj je živjelo 3650 Hrvata, a danas tek njih 133, što je manje od četiri posto.

Slične probleme s trasom autoceste u RS-u između Banja Luke i granice sa Srbijom imali su i građani naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u općini Modriči, no inzistiranjem hrvatskih predstavnika u BiH te posredovanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kod srpskog člaana BiH Predsjedništva Milorada Dodika donesena je odluka o izmještanju prvotne trase koja je trebala proći naseljenim dijelom.