NEVRIJEME U BiH Pogođeni Tuzla, Prijedor, Banja Luka i Kozarska Dubica, Hercegovina gleda u nebo

nevrijeme,BIH,grmljavina
BHMETEO

Nevrijeme koje meteorolozi zovu superćelijska oluja pogodilo je večeras šire područje Prijedora, a očekuje se da će se kretati prema sjeveru i istoku Bosne i Hercegovine.

Kako izvještava BHMETEO.ba jako vrtloženje u oblacima je zamalo formiralo tornado u tom gradu.

"Formiranjem superćelijske oluje kod Prijedora dolazi do promjene u strujanjima odnosno kretanju olujnog nevremena koje se trenutno nalazi nad Posavinom", istaknuli su.

Banja Luka

Oluja je pogodila i Banju Luku, a grmljavinsko nevrijeme pratila je tuča. Glas Srpske piše kako se brzo razvedrilo. Međutim, to je bilo dovoljno da voda poplavi pojedine ulice, pa su neka vozila otežano prometovala.

nevrijeme,BIH,grmljavina
klix

Kostajnica i Bosanska Dubica

Između Kostajnice i Bosanske Dubice padao je krupan led, a nevrijeme se nastavilo ka Bosanskoj Gradišci. Veći dio sjeverne, sjeveroistočne, dijelom centralne i istočne Bosne očekuju burni  sati piše Klix.

nevrijeme,BIH,grmljavina
Glas Srpske

Pored toga što će oluja nastaviti kretanje dalje preko Posavine ka Semberiji, sve više će se spuštati ka jugoistoku. Tako da će večeras sjeveroistok, istok te manji dio centralne Bosne biti na udaru prolazno jače kiše, grmljavine, jakog vjetra, a lokalno i leda.

Hercegovina

Približavanjem olujnog sustava sa Jadrana, pod uvjetom da se održi kada stigne na kopno, kiše i grmljavine bi mogle pogoditi i Hercegovinu u nastavku večeri.

Tuzla

Tuzlu je večeras također pogodilo prilično jako olujno nevrijeme, praćeno vjetrom kišom, ali i ledom.Za veoma kratko vrijeme, tuzlanske prometnice su završile pod vodom zbog čega je uslijedilo otežano odvijanje prometa.

Prema tvrdnjama lokalnog stanovništva, jak vjetar i ovoga puta je lomio drveće koje je osim na cestama i trotoarima, završavalo i na automobilima.

Gračanica

S druge strane, olujno nevrijeme je zadesilo i područje Gračanice, gdje je također jak vjetar lomio drveće, ali i nanio štetu na nekoliko parkiranih vozila.

nevrijeme,BIH,grmljavina
klix

Informacija o nastaloj većoj materijalnoj šteti za sada nema.

Podsjećamo, untrag tri dana područje Tuzlanske županije u nekoliko navrata je pogodilo olujno nevrijeme koje je nanijelo priličnu materijalnu štetu.