Nešto se "kemija" s Bosnalijekom

Nikšićeva vlada priopćila je kako je na jučerašnjoj sjednici "razmatrala stanje u Bosnalijeku Sarajevo", u kojemu federacija drži 20 posto udjela i najveći je pojedinačni dioničar.

Nikšićeva je vlada, kako i sama kaže u priopćenju, od članova Nadzornog odbora zatražila žurnu sjednicu Nadzornog odbora tvrtke "na kojoj će biti izvršena smjena aktuelne Uprave i imenovanje vršiteljaa ovih dužnosti". Iako nema ovlasti sama donositi odluke o tvrtki, upozorila je eventualne "neposlušne" članove nadzornog odbora kako "Ukoliko Nadzorni odbor ne sprovede zaključak Vlade FBiH, ovlašteno je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u najkraćem roku, organizirati sjednicu Skupštine dioničara Bosnalijeka koja bi razriješila članove Nadzornog odbora".

Također, od Financijske policije nikšićeva je vlada zatražila odmah "ući" u Bosnalijek i pokrenuti detaljnu kontrolu njegovog, ali i poslovanja tvrtke Berštanica d.o.o. i s njima povezanih tvrtki.


Pojaili se i "privatni detektivi"

"Mi smo u kolovozu prošle godine upozoreni iz Bosnalijeka kako je angažirana detektivska kuća koja prati mene i ministra Erdala Trhulja i o tome smo obavijestili nadležne za sigurnost premijera i ministara Vlade FBiH", rekao je nakon sjednice svoje vlade Nermin Nikšić.

Nikšić je razotkrio kako je njegova vlada počela sumnjati u poslovanje tvrtke. 

"Vlada FBiH je prije deset dana imala sastanak sa članovima NO Bosnalijeka od kojih je zatraženo da se opredijele jesu li za raščišćavanje poslovanja Bosnalijeka ili će nastaviti "pokrivati" aktivnosti koje se provode unutar kompanije. Konsenzusom su se opredijelili za raščišćavanje problematike Bosnalijeka, ali na ovome nisu ništa uradili. Stoga je Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvojila dodatne zaključke kojim traži od financijske policije da odmah uđe u Bosnalijek i napravi detaljnu kontrolu kompanije kao i svih ostalih poduzeća koje posluju s Bosnalijekom." prenosi danas Poslovniportal.ba