Nermin Nikšić: Očito da je netko dirigirao prosvjedima

Nermin Nikšić
...njegove vlade bez zamjene dovela do paralize sustava te stoga nije ni prihvatio ultimatum prosvjednika da odstupi do 19 sati.

"Bez obzira na nečije želje, BiH ima svoj ustav i zakone", kazao je Nikšić gostujući u dnevniku TV Federacije BiH (FTV) nakon isteka ranije postavljenog roka.

"Onog trenutka kada se sukladno ustavu pojave osobe koje imaju legitmitet da mogu preuzeti upravljanje Federacijom mi smo im spremni ustupiti svoje pozicije", izjavio je Nikšić dodajući kako je pod tim uvjetima spreman odstupiti "već noćas" te kako zbog njega prosvjede nema potrebe nastavljati.

Ocijenio je kako je sada ugroženo normalno funkcioniranje sustava te kako je stoga potrebno smiriti napetosti i sukobe odnosno vratiti se razgovoru kako bi se problemi počeli rješavati.

Nikšić tvrdi kako je osobano, baš kao i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) čiji je član, spreman izaći u susret zahtjevima građana, konstatirajući kako su najbolji put za to izvanredni izbori kao ključ rješenja a da svi koji se tome protive zapravo potiču kaos.

"Kao i svaki zakon i izborni se zakon može promijeniti kako bi se ispunila volja građana a vlast izabrala u demokratskoj proceduri", ocjenjuje Nikšić, podsjećajući kako u postojećem izbornom zakonu BiH uopće nije predviđena mogućnost sazivanja izvanrednih izbora.

Nikšić tvrdi kako u prosvjedima uz socijalnu komponentu ima i političke pozadine.

"Rušilačke pohode a posebice palež Predsjedništva BiH nisu počinili radnici", kazao je Nikšić dodajući kako je očito da je netko "dirigirao prosvjedima".

Kazao je kako je policija "značajno napredovala" u istrazi o tome te kako će potankosti uskoro biti poznate. "Oni (nasilnici) su time pucali u BiH", kazao je Nikšić.

Za razliku od njega, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić napad na sjedište Predsjedništva BiH ne vidi kao problem.

U intervjuu za BH Radio 1 Radončić je ustvrdio kako Predsjedništvo BiH zapravo nije simbol države.

"A što ako vam ja kažem da ovo nije napad na državu nego obrana države. Nije napad na državu ako su srušene dvije kancelarije u Predsjedništvu BiH. Država je mnogo ozbiljnija stvar. Ovo su socijalne pobune, ovo je revolt građana i ovo nije udar na ustavno-pravni poredak", izjavio je Radončić.

Na upit što je radio u danima najvećih nereda, Radončić je odgovorio kako zapravo nije radio ništa jer mu policijske agencije navodno nisu dostavljale nikakve informacije o zbivanjima na terenu a za sve je okrivio postojeća zakonska rješenja koja definiraju ulogu ministarstva sigurnosti.