Nermin Nikšić: Obračun s korupcijom vodi do sanjane države

Gostujući u dnevniku TV1, premijer Nikšić je kazao kako sanja dan "kada ćemo doživjeti da živimo u uređenoj državi u kojoj će institucije moći da rade svoj posao i u kojoj će svako odgovarati za svoje postupke".

Komentirajući uhićenje predsjednika FBiH Živka Budimira, Nikšić je čestitao državnom tužilaštvu što je "pokazalo odlučnost da se uhvati u koštac s raščišćavanjem koruptivnih djela", dodajući da se pri tome i oni moraju kretati u okviru ustava i zakona.

- Ja zaista mislim da je ovo početak obračuna države s organizirnim kriminalom i da u toj utakmici ni prema kome ne treba imati pardona. Ako treba bilo kakva politička podrška, što se mene tiče imat će je. Ja mogu da je osiguram kroz institucije sistema, kroz Vladu Federacije. Svjestan sam da je došao trenutak da krenemo s ovim, istakao je Nikšić.

Na pitanje da li je sklon tvrdnjama da se radi o politički montiranom slučaju, Nikšić je kazao da su u Socijaldemokratskoj partiji BiH do sada nekoliko puta bili izloženi politički montiranim i motiviranim procesima, a da su svaki put ti procesi završavani na način da su nadležne institucije utvrdile da ne postoje inkriminirajući elementi.

- Ponavljam, bez ikakve ograde i ironije, nije ni vrijeme ni mjesto da se čovjek naslađuje nad bilo čijom nevoljom. Ali ovdje moramo govoriti o nekoliko osnovnih principa. Da nitko nije kriv dok se to pravomoćnom presudom ne utvrdi, da nitko ne može biti iznad zakona, da je vladavina zakona osnovni postulat kojeg se moramo pridržavati, da svako do koga istraga dođe da je sudjelovao u eventualnim kriminalnim radnjama treba da odgovara, kazao je on.

Na pitanje koliko je izvjesno da se međunarodna zajednica i Ured visokog predstavnika uključe u ovaj slučaj, Nikšić je kazao da to treba pitati OHR i međunarodnu zajednicu, dodajući da se sve vrijeme pričalo o "neprirodnoj situaciji koju imamo u Federaciji BiH".

- S jedne strane imamo izvršnu vlast koju čine predstavnici političkih stranaka koje više ne čine parlamentarnu većinu i s druge strane imate jasno deklarisanu novu parlamentarnu većinu. Tada su predstavnici međunarodne zajednice vrlo jasno izražavali svoje stanovište da je to problem domaćih političara i da se treba riješiti unutar institucija sistema. Nisam neki pretjerani optimista da očekujem njihovu reakciju, a pogotovo mislim da se oni neće miješati u pravosuđe. Možda je i taj scenarij moguć, ali ne želim špekulirati, istakao je federalni premijer Nermin Nikšić.

Fena