Nerješevanje ubojstava Šantića i Leutara dokaz da netko manipulira pravosuđem

Obitelj generala ogročena je jer Tužiteljstvo USŽ u Bihaću do danas po ovom pitanju nije učinilo ništa, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

General Vlado Šantić nestao je 1995. godine iz hotela Sedra kod Bihaća i od tada se o njemu ništa ne zna. Iako obitelj Šantić godinama apelira na Tužiteljstvo BiH, Institut za nestale BiH, Federalnu upravu policije i vlast kako je previše čekanja, do danas nikakvih novih saznanja nema.

Duje Šantić, sin generala Šantića kazao je za HMS kako obitelj ne gubi nadu.

„Osjećaji su isti 22 godine samo što je svake godine sve teže i teže. U stvari svaki dan je isti. Tuga svaki dan. To je sramota."

„Istraga predugo traje", kazao je Duje Šantić, „a sve se veoma brzo može riješiti. Gospodin Husein Huzeirović, tužitelj, meni je obećao da će riješiti slučaj."

Obitelj Šantić, kažu, nisu zadovoljni ni pomoći iz Hrvatske kada je o ovom slučaju riječ.

„Dobili smo samo pismo predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, ona nam je jedina odgovorila. Nikakve pomoći iz Hrvatske do sada nismo imali."

„Sramotno je", kaže obitelj Šantić, „i govori sve o sporosti ovog slučaja, to što je čovjek koji je prvoosumnjičeni za nestanak generala Vlade Šantića, Hamdija Abdić zvani Tigar, bio na listi SDA u Bihaću na prošlim izborima."

Slično mišljenje ima i Josip Muselimović, odvjetnik obitelji Šantić.

-Slučaj Leutar i slučaj Šantić nedvojbeno ukazuju na to da postoji neka nevidljiva grupacija, snaga ili neki ljudi koji s našim pravosuđem manipuliraju i upravljaju. Predmeti kao što je Šantić ili Leutar mogli su se završiti. Ovo su ogromne mrlje na našem pravosudnom sustavu. Predmet generala Šantića godinama luta i krajnje vrijeme da se stvari u ovom predmetu dovedu gdje su davno trebale biti. Ovaj predmet i danas luta i ne zna se u koju će on nadležnost biti svrstan. Prije tri godine u Bihaću na sastanku u Tužiteljstvu dobio sam jamstvo da će predmet biti uskoro okončan. Rečeno mi je da je u predmetu preslušano oko 20 svjedoka koji imaju izvrsna saznanja za cjelokupnu tu priču i da još treba obaviti neke sitnice, ali da će optužnica biti podignuta do konca te godine. Od tada do danas su prošle tri godine, optužnice nema. Prije nekoliko mjeseci bio sam i na sastanku sa glavnim federalnim tužiteljem i opet se postavilo pitanje tko je nadležan i je li riječ o običnom ubojstvu ili ratnom zločinu. Nema nikakve dvojbe da je to kazneno djelo ratnog zločina, ubijen je zapovjednik ili general jedne druge vojske i sasvim sigurno postoji dovoljno dokaza kako bi se optužnica mogla podići i predmet okončati," kazao je Muselimović za HMS.

Do sada su tri istrage vođene kada je o slučaju generala Vlade Šantića riječ, kazali su iz Tužiteljstva Unsko - sanske županije, ali optužnica nije podignuta jer tijelo generala Šantića nije pronađeno.

„S obziromna to da su prikupljeni novi dokazi Tužiteljstvo je u ijekom 2014. godine proširilo istragu na osobe H.A., D.K., I.A. i E.K., te je i u tijeku 2015. I 2016. nastavilo sa prikupljanjem dokaza i informranjem Federalnog tužiteljstva u Sarajevu o tijeku predmeta."

General HVO-a HV-a, Vlado Šantić, poslednji je put vidjen 8. ožujka 1995. godine u hotelu Sedar kod Bihaća. O njegovom nestanku vođeno je nekoliko istraga, a prijave su poslane Tužiteljstvu USK protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar, bivšeg pripadika Petog korpusa Armije Republike BiH i još šestorice bivših pripadnika njegove brigade. /HMS/