Neretva puna fekalija!

Ovo su potvrdile posljednje kontrole nadležnih službi, a aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da je najveći problem ispuštanje otpadnih voda u vodotoke bez pročišćavanja, pišu Nezavisnih novine. .

Najnoviji podaci o stanju vodotoka pokazuju da se u BiH čak 99 posto urbanih otpadnih voda, bez ikakvog prečišćavanja, ispušta u vodotoke, što može dovesti do toga da neke vodene tokove potpuno izgubimo.

Najzagađenije rijeke u BiH su Bosna i Vrbas, a situacije je neznatno bolja sa Miljackom i Sprečom.

Tako smo u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije saznali kako je posljednja kontrola pokazala da je rijeka Neretva puna fekalija.

"Iako ovaj posljednji izvještaj još nije završen, po podacima do kojih smo do sada došli, možemo reći da je situacija mnogo gora nego prethodnih godina. Voda u Neretvi je fekalno zagađena, ima visoku koncentraciju bakterija Escherichia coli, Enterococca i slično", kažu u ovom zavodu.

Iz ove institucije upozoravaju da sa stupnjem zagađenosti od oko 20.000 kolonija bakterija po litri, voda u ovoj rijeci nije za kupanje.

Ona je kazala da se biološko-kemijsko prečišćavanje otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotoke na području Federacije uopšte ne vrši.