Nepotizmom i korupcijom u smrt

mine, BIH, mine, BIH, deminiranje, Sifet Podžić, Zoran Šajinović, demineri, Kupres, rat
Arhiva

U zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, najzagađenijoj minsko eksplozivnim sredstvima u Europi, deminerske i minske nesreće nisu rijedak slučaj. Nepotizam i korupcija su naša svakodnevnica. Već su postala isprazna fraza, nažalost prožeta u cijelom biću našeg društva.

Počeli smo nekako da ih smatramo normalnom pojavom, međutim, kada nepotizam i korupcija dovode do smrtnih slučajeva, onda se trgnemo i kažemo “dosta”. O korupciji u BHMAC-u se govori već više godina. Izrađen je čitav sustav, kako „neplatiše“ natjerati da plaćaju reket koji se kreće 3-5 posto financijske vrijednosti projekta a reketari su na svim nivoima. Paljanski deminerski klan se uvukao u sve pore BH MAC-a.

Kadroviranje

Stranačka i kadrovska usmjerenja, koja u državne institucije “uhljebljuje” sinove, kćeri, rodbinu, kumove, stranački “jungend” i ostale “eksperte”, nažalost, čitav niz godina je prisutna u Centru za uklanjanje mina u BiH. Direktor BH MAC-a Obradović je kumče ministra Šarovića a u Regionalni ured Brčko je nedavno uposlio još jednog mladog Obradovića. Pomoćnika direktora Šišića je uhljebio ministar civilnih poslova Osmanović, čiji je bio savjetnik a i on je u kratkom vremenu uspio uposliti podmladak Šišića u Ured BH MAC-a Sarajevo. Po nepotizmu se posebno izdvaja Ured BH MAC-a Banja Luka gdje u isto vrijeme rade otac i kćerka (Perić) i sada već bivši zet (Đukić) te tetke, sestrići (Grbić) i druga uža i šira obitelj. Ovo stručno tijelo – tehnički servis Povjerenstva za razminiranje u BiH je uglavnom zahvaljujući naprijed navedenom, postalo sušta suprotnost želji zakonodavca a i građana BiH. Stručnjaci su većinom otišli a mladi novoprimljeni nisu adekvatno educirani, jer im kao “zaštićenima” to i ne treba. Na neobilježenim minskim poljima ginu demineri ali i civili. Prije tri godine, na površini koju je Centar za uklanjanje mina BiH proglasio površinom bez utvrđenog rizika, u Regionalnom uredu Pale (gdje su radili otac i sin Savčić) na projektu tehničkog izviđanja, na području sela Hajvazi u općini Osmaci, poginuo je deminer a teže su ranjena dva deminera. U Regionalnom uredu Mostar (gdje rade otac i sin Šotra) dana 25. kolovoza ove godine u Kupresu, u blizini mjesta Mušići na projektu Donji Malovan, poginula su dva deminera a jedan je lakše ranjen i to 80 metara dalje od minski sumnjive površine, na površini za koju je Centar za uklanjanje mina BiH utvrdio da nema rizika od minsko eksplozivnih sredstava. Idući u lov u Livnu, na području Mitrovića Gvozda, dana 18. rujna 2016. poginuo je lovac. Iako se znalo za postojanje minskog polja na području na kojem se desila minska nesreća, minsko polje na tom dijelu nije bilo obilježeno. Prilikom izvlačenja tijela poginulog i naknadnim pregledom utvrđeno je da postoji još minsko eksplozivna sredstva na toj lokaciji. Radeći svoje prve dane kao šumar u Bugojnu, na području Regionalnog ureda BH MAC-a Travnik, 1. rujna 2016. poginuo je šumar a teže ranjena su još dva djelatnika na lokalitetu Veselski podovi, na površini za koju je Centar za uklanjanje mina BiH utvrdio da je bez rizika – nema minsko eksplozivnih sredstava.

Bez odgovornosti

Ovo su samo neki slučajevi za koje nitko od menadžmenta i djelatnika BHMAC-a nije odgovarao, iako je sasvim razvidno i jasno da su nekvalitetno, nestručno i nesavjesno obavili svoj posao utvrđivanja minski sumnjive površine. Nitko od menadžmenta i uposlenika se ne osjeća odgovornim, nego u pravilu svoju krivicu pokušavaju prebaciti na drugog. Nažalost ni 24 godine poslije rata mi nemamo obilježena sva minska polja i vrlo često nailazimo na minsko eksplozivna sredstva na površinama za koje “naši stručnjaci” tvrde da su bez utvrđenog rizika. Krajnje vrijeme je da se uvede reda u rad svih koji učestvuju u protuminskoj akciji i to počevši od Vijeća ministara BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Povjerenstvo za razminiranje BiH, te menadžmenta i uposlenika Centra za uklanjanje mina BiH, bez obzira na to čiji su sinovi, kćeri, rođaci, kumovi ili koja im je politička stranka osigurala posao za koji nisu osposobljeni. Ako se ništa hitno ne promijeni u načinu zapošljavanja, obavljanja poslova i edukaciju uposlenika u Centru za uklanjanje mina BiH i dalje će ginuti nedužni. Upozoravam djecu, zemljoradnike, stočare, lovce i šumare i sve građane koji se kreću ili žive na područjima koja su bila izložena ratnim djelovanjima i gdje postoje znakovi miniranosti da budu pažljivi jer je opasnost od stradavanja izuzetno velika. A ove navode potvrđuje i posljednji slučaj kada su prije nekoliko dana u sarajevskom naselju Donji Kotorac pronađene mine među kućama i to na terenu koji nije bio označen. Samo pukom srećom je u ovom naselju izbjegnuta tragedija.

Piše: Dr. sc. Davor Kolenda, analitičar protuminske akcije