Nepostojeća Erdoganova izjava pokrenula verbalni rat Turske i bosanskih Srba

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
...no tu su navodnu izjavu odmah demantirali turski veleposlanici u BiH i Srbiji."Nepostojeća izjava" turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana pokrenula je pravi verbalni rat između Turske i dužnosnika bosanskih Srba, u što se u nedjelju umiješao i predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je zbog svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pozvao na "hitne konzultacije u Beograd".

Kako su prenijeli neki mediji, Erdogan je navodno izjavio da bi u slučaju sukoba u BiH Bošnjaci iza sebe imali sto milijuna Turaka, no tu su navodnu izjavu odmah demantirali turski veleposlanici u BiH i Srbiji.

Poziv Dodiku na hitne konzultacije Vučić je uputio nakon što mu se predsjednik RS otvorenim pismom potužio kako najviši dužnosnici Turske "neskriveno i brutalno napadaju mir i stabilnost BiH".

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regiji ali i da zaštiti Daytonski mirovni sporazum, RS i srpski narod u BiH", naveo je Dodik u pismu Vučiću. Očekuje se da će Dodik u ponedjeljak doći u Beograd.

Dramatično upozorenje iz Banja Luke iz kojega bi se moglo zaključiti kako je na pomolu novi regionalni sukob velikih razmjera uslijedilo je zbog navodne izjave turskog premijera Erdogana da će u slučaju bio kakve ugroze njegova zemlja odlučno zaštititi Bošnjake u BiH.

"Sad se kunem velikim Alahom da kad bi itko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto milijuna Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", navodno je izjavio Ergdogan na nekom predizbornom skupu u Turskoj.

Vijest o tome koja se u petak pojavila na jednom internetskom portalu a zatim bez ograde reciklirana u medijima i društvenim mrežama uključujući i neke u Hrvatskoj, izazvala je niz reagiranja a najoštrija su stigla od strane dužnosnika iz redova bosanskih Srba.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tako je u subotu posebnom izjavom ocijenio kako je ovo "do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH".

Dodikov komentar prije pisma Vučiću bio je kako je ovo ključni dokaz da Turska pokušava preuzeti prevlast nad BiH.

U vijesti o navodnoj izjavi koja je opetovano citirana nije međutim bilo moguće utvrditi kada i gdje je turski premijer izrekao to što je izazvalo silna reagiranja.

Ostalo je nerazjašnjeno i to zbog čega su Bošnjaci postali temom Erdoganove predsjedničke kampanje u Turskoj.

Turski veleposlanik u BiH Cihad Erginay u nedjelju je agenciji Anadoliji kazao kako je u pitanju "nepostojeća izjava" istaknuvši kao su mediji trebali postupiti odgovornije i sve provjeriti prije nego su takvu informaciju odlučili prenijeti.

"Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo BiH vidjeti mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu", kazao je veleposlanik Erginay.

Veleposlanik Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay također je demantirao da postoji sporna izjava Erdogana. "Naš premijer nije dao takvu izjavu ... To ni na koji način ne odražava istinu", objavili su Bozayevu izjavu beogradski elektronički mediji, a Bozay je agenciji Tanjug rekao da će o tome i službeno izvjestiti vlasti u Beogradu.

"Vidio sam da su i neki mediji u Srbiji prenijeli te neistinite navode pa ću sutra o tome i službeno izvijestiti srpske vlasti", rekao je Bozay.

Hina