Neopoziva ostavka dopredsjednika OV Orašje

... nacionalistički performans pod krinkom „nezavisnog kandidata“ (bivši kadar SDA) i poradi „interesa građana“.

Da se podsjetimo,na prošlim izborima HDZ BiH je za svog kandidata isfiltrirala načelnika općine Đuru Topića.

Međutim pošto je HDZ BiH u Orašju ušao u neprirodnu koaliciju sa SDA a nitko drugi nije više htio sa njima koalirati,stvorila se jaka opozicija od strane HDZ 1990,NHI-HSS-a i ostalih tako da je u općinskom vijeću praktički HDZ BiH dobio figuru u vidu načelnika općine koja nemože sprovesti niti jednu bitnu odluku ako to opozicija ne odobri.

Zbog toga je HDZ BiH Orašje svojevremeno dobio po prstima zbog takve „loše politike“ i od središnjice iz Mostara.

Otkako se sjednice OV prenose i na radio Orašju svi već godinama mogu u eteru javno čuti osobne frustracije,objede i nacionalnu opterećenost Enesa Đulovića kojeg u kuloarima zovu i „muslimanski Šešelj“.

Međutim ako je on „muslimanski Šešelj“ nije jasno kako mu je rječnik izričito srpski a nikako bošnjački (opština,formuliše,integriše itd.).

I ovaj put on nije propustio da „pojede“ najviše vremena za govornicom kritizirajući sve i svašta da bi skačući sam sebi u usta svakakvim izjavama podnio ostavku i tim činom preuzeo navodnu odgovornost kao dopredsjednik OV.

Plan OV po njemu je bolji nikakav nego „nekakav“ jer eto tobože „nekakav“ nikome nesluži mada ga je i on usvajao pa je po njemu bolje da ga i nema.

Koristio je i neukusna poređenja od onih da kandidatima za neka mjesta treba skinuti gaće da se vidi jesu li osunećeni ili ne pa da se zna jeli to bošnjački kandidat za to mjesto kao tobože isprovociran na jedan upit HDZ BiH vijećnika po pitanju nekog trećeg bošnjačkog kandidata.

“Isprovociran“ i po pitanju naplate parkinga u Orašju i godišnjih karti za pravne i fizičke osobe u prvi plan onako „đulovićki“ istakao je orašku džamiju gdje treba izdvojit više mjesta slobodnog parkinga za vjernike a kao tobože ako ni tu nema razumijevanja onda nek se muslimani parkiraju ispred katoličke crkve i tamo zauzmu mjesto a nek idu klanjati u džamiju.

Mada je vijećnik HDZ BiH onako posavski dobronamjerno sugerirao da nebi bilo loše da idući dopredsjednik opet bude Bošnjak kako nebi bilo prigovora sa strane i to je bila provokacija za Đulovića i „mućenje vode“ pozivajući se na 31.članak statuta OV i „neke“ statute iz 1991.god.gdje dopredsjednik nemora biti iz druge narodnosti ako je sastav nacionalnog pučanstva veći od 80% u korist te nacije.

Pričao je Đulović kao i uvijek kojekakve bedastoće,preformuliravao rečenice koje je sam izgovorio na replike predsjedavajućeg i ostalih članova,spominjao rođačka upošljavanja,nervirao se što gradonačelnik Topić dolazi sa službenim autom od kuće do općine i tko će njemu platiti kartu za parking općinskog auta,i u vezi „buke“ i novog pravilnika aludirao na nerješavanje „buke“ kada je bila u muslimanski većinskom okruženju a sada kao rješavanje problema kad su „proizvođači buke“ izmješteni u dio gdje su Hrvati u većini itd.

„Bučio“ je Enes Đulović kao i uvijek o svemu i svačemu provlačeći uvijek dozu nacionalne ugroženosti.

Nitko od vijećnika OV Orašje već godinama, onako posavski, neupita E.Đulovića koje je on to rezultate postigao i gdje i na kojim poslovima do sada,imali uopće radnog staža u knjižici te kako živi od simbolične naknade u OV te o jedinom poznatom propalom kratkotrajnom biznisu koji je prije nekoliko godina vodio te kako misli kao takav biti „glas razuma“ i „savijest“ OV.

Mnogi pošteniji,ugledniji i obrazovaniji Bošnjaci iz Orašja stoga se i nebave politikom kao i veliki dio Hrvata, jer sve što se događa u današnjim vremenima je glupost bez konkurencije i javno osobno nadmetanje jer konce ionako vuku moćni igrači iz sjene.

Tako se i usamljenom i nezavisnom kandidatu Đuloviću nemože sve niti zamjeriti jer je on upravo proizvod nemoći,nedjelotvornosti sustava koji projicira cirkus, koji narod rado „pase“ jer je opće poznato da ograničeni umovi funkcioniraju samo u konfliktu a ne u zdravom oponiranju i koji ih inercijom nosi do nekakvog rješenja problema a koji im opet po sili nekakvog zakona i reda biva nametnut.

Na sjednici OV najaktuelnija je bila rasprava između ostalog po pitanju parkinga i „buke“ pojedinih ugostiteljskih objekata (Đulović,Topić,Sušilović),saniranja puta Kostrč-Matići (I.Mikić,Topić),saniranja nasipa u Basuckoj (I.Benković),uklanjanja nelegalnog autootpada na ulazu u Orašje (J.Mikić),posjete pravoslavnog episkopa (J.Martinović),javne rasvjete (Sušilović,Topić),komunalnoj neučinkovitosti (Đordić).

Načelnik Đuro Topić je odgovarao na bockanja opozicionara i uzvraćao otrovne strelice te je na prigovor vijećnika Mikića kako je nesaniranje puta Kostrč-Matići lažno predizborno obećanje HDZ-a BiH na što mu je ovaj odgovorio da se on ne „sekira“ i da nepokreće „populističke“ rasprave a da će HDZ održati svoja obećanja.

Po pitanju gašenja rasvjete u 23h HSS-NHI kao razlog navodi dugove iz prethodnih godina te njihovu otplatu „štednjom“ na ovakav način što Topić izričito demantira i navodi da se nikakvi dugovi neplaćaju na što vijećnik Sušilović reagira da će prikupiti dokumentaciju za iduću raspravu i tvrdi kako je opozicija jasno pokazala kako se prijevoz učenika može financirati sa 1/3 manje sredstava a održavanje cesta isto tako našto se načelnik Topić opravdao nižom kvalitetom usluge.

O naplati parkinga,autootpadu,nasipu načelnik je izjavio da će se dobiti pismena očitovanje od inspekcija i nadležnih službi.

Netreba napominjati da i ovaj puta nitko od vijećnika OV (osim po pitanju „buke“) nije ponudio konkretno rješenje problema niti se izborio za to da se nešto ako treba „prepiše“ modus vivendi i modus operandi od drugih sa jasnim brojkama i mogućnostima primjene nego su svi opet tražili izvješća,očitovanja,statistike te ih „mudro“ analizirali.

Pitamo se što onda rade tolike stručne i inspekcijeske službe u općini po pitanju razvoja i projekata te osmišljavanja osnovnih pitanja funkcioniranja općine kao što su urbanizam,pitanje parkinga, čistoća okoliša, ugostiteljstvo i dr.

Ostaje nam samo da se tješimo kako to navodi E.Đulović da smo i mi nekome „zapad“ opet isprovociran što HDZ-ovci po njemu nevole riječ „harač“ koja je istočnjačkog podrijetla.

A mi bi još dodali po onoj staroj „jbš zemlje kojoj smo mi zapad“ (pri tome da nam se neuvrijede ni Albanija ni Kosovo ni C.Gora).

Darko Dominiković/posavski-obzor.info