Neophodan jedinstven pristup evidentiranju slučajeva kršenja novinarskih prava

Neophodan jedinstven pristup evidentiranju slučajeva kršenja novinarskih prava

Medijskoj zajednici, kao i institucijama vlasti, neophodna je jedinstvena metodologija za evidentiranje i praćenje napada na novinare, kao i svih drugih oblika ugrožavanja sigurnosti medijskih djelatnika.

Istaknuto je to na današnjem skupu u Sarajevu o temi "Mapiranje medijskih sloboda i kršenja novinarskih prava" koju je organiziralo Udruženje BH novinari s fokusom na pravnu i pravosudnu zaštitu novinarskih prava i sloboda, uključujući i razvijanje državnih mehanizama za praćenje slobode medija u BiH.

Kako je rečeno, to strukovno novinarsko udruženje imalo je namjeru razviti dugoročni  mehanizam evidentiranja, praćenja i izvještavanja o napadima na novinare sa setom indikatora koji će osigurati kontinuirano praćenje napretka u toj oblasti, kao i vršiti legitiman pritisak na pravosudne i državne institucije da odgovornije i efikasnije procesuiraju sve slučajeve kršenja medijskih sloboda.

Također, metodologija će omogućiti analizu solidarne i pravne podrške žrtvama napada civilnog društva, nezavisnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija odgovornih za praćenje medijskih sloboda, saopćili su BH novinari.

Koordinatorica Linije za pomoć novinarima Una Telegrafčić izrazila je potrebu da novinari kojima se krše ljudska prava, kao i predstavnici pravosuđa i institucija vlasti zajedno rade na ovoj metodologiji kako bi imali jedinstven pristup evidentiranju slučajeva kršenja novinarskih prava.

Šefica Odsjeka za informatičko-tehničku podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Sanja Škuletić Malagić smatra kako se novinari suočavaju s nizom problema i da je poštivanje njihovih prava na najnižem nivou.

"Država ne raspolaže mehanizmima za evidenciju slučajeva kršenja prava novinara, tako da ni od onih 24 posto predmeta koji se riješe u korist novinara nismo u mogućnosti evidentirati koji su to predmeti" - kaže Škuletić Malagić.

BH novinari posjeduju bazu podataka, ali se vrlo često događa da se podaci, koje posjeduju BH novinari i druge nevladine organizacije ili pravosudne institucije, policija i državne institucije veoma razlikuju zbog drugačijeg kategoriranja slučajeva napada.

Generalna tajnica BH novinara Borka Rudić istaknula je kako je jedinstvena baza podataka o napadima na novinare kao osnova za unapređenje zakonskog okvira i rada institucija odgovornih za zaštitu sloboda i prava novinara u BiH.

"Da bismo imali jedinstvenu evidenciju i bazu podataka, neophodna je izrada metodologije koja će biti prihvaćena od svih aktera na polju zaštite novinara kao i kreiranje sistema razmjene informacija i zajedničkih akcija" - smatra Rudić.

Sudionici debate su podržali inicijativu da se tijekom sudskih postupaka protiv napadača na novinare primjenjuju strožje kazne, predviđene postojećim krivičnim zakonima, prema napadačima i osobama koje ugrožavaju sigurnost novinara jer se u ovakvim krivičnim djelima radi i o povredi sloboda i ljudskih prava.