Nema ukidanja bezviznog režima za građane BiH

...režima za bh. građane, izjavila je Agenciji FENA zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon, au povodu medijskih najava o ukidanju bezviznog režima za bh. građane.

Ona, i pored alarmantnih brojki o lažnim bh. azilantima posebno u Švedskoj, vjeruje da bezvizni režim za BiH nije doveden u pitanje, ali potcrtava da BiH treba da poštuje mjere koje predviđa liberalni vizni režim putovanja na području EU.

Kaže da nitko ne želi bh. građani ponovo dođu u situaciju da trebaju vize za putovanje u Schengen zoni.

Fajon dalje pojašnjava da ne postoji mehanizam za suspenziju bezviznog režima, te da je u proceduri i očekuje se do kraja godine donošenje akta - klauzule koja će omogućiti da pojedina članica EU može tražiti privremeno, npr. za pola godine, ukidanje bezviznog režima.

Dakle, ukidanja bezviznog režima u rujnu, apsolutno nije moguće, jer eventualno vraćanje BiH na crnu šengensku listu, tehnički traži dužu proceduru koju nije moguće provesti do rujna.

Na kraju razgovora Fajon je istaknula kako vjeruje da klauzula za suspenziju bezviznog režima i kada bude na snazi, nakon što bude usvojena, neće biti nikad upotrijebljena.

Slovenka Tanja Fajon je svojim angažmanom i nesebičnim zalaganjem u Europskom parlamentu dala veliki doprinos u donošenju odluke o uspostavljanju bezviznog režima u Europskoj uniji za građane Bosne i Hercegovine.

Fena