Nema propisa kojim se utvrđuje najniža cijena rada, radnici prepušteni volji poslodavaca

građevinske tvrtke, gospodarstvo, inozemstvo, neodređeno , Njemačka, posao, radnici, poslodavci, zaposleni , plaće, mirovine, poslodavci, plaće, kinezi, radnici, Čapljina, zakon o radu

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem traže hitnu reakciju u vezi radničkih prava. Kako kažu, zbog političkih previranja i krize koja je iz dana u dan veća, vlast nije formirana, a to se direktno reflektira na radnike u BiH. Kako navode, ovo se prvenstveno odnosi na Zakon o zaštiti na radu, Zakon o štrajku i Zakon o uvezivanju radnog staža.

Ozlijede na radu

– Svakako treba napomenuti da u Federaciji BiH više od godinu dana ne postoji propis kojim se utvrđuje najniža cijena rada čime Bosna i Hercegovina direktno krši Konvenciju MOR-a br. 131. o utvrđivanju najniže plaće, te se ostavlja prostor poslodavcima na volju da sami odlučuju o sudbini prava radnika iz radnog odnosa – kažu iz Sindikata.

 Nadalje, navode iz SSS BiH,  statistički podaci pokazuju da se zbog neadekvatne zaštite na radu iz godine u godinu povećava broj kako povreda na radu tako i onih sa smrtnim ishodom, a da pri tome niko ne odgovara.

– Radnici pokušavaju štrajkovima iskazati svoje nezadovoljstvo i očuvati svoja prava, međutim, kako organiziranje štrajka po važećem  Zakonu o štrajku u velikoj mjeri zavisi od poslodavca, isti čine sve kako bi izvršili dodatne pritiske na radnike i onemogućili organiziranje i održavanje štrajka. Najsvježiji primjer pritiska na radnike u štrajku je Rješenje Općinskog suda u Bihaću gdje je sud, potpuno zanemarujući pozitivne propise u smislu kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja za područje Unsko-sanske županije, naložilo Sindikatu osnovnog obrazovanja FBiH – Županijski odbor USŽ i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Županijski odbor USŽ da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području USŽ. Ovakvo Rješenje Suda predstavlja presedan u pravnoj praksi čime se praktično zabranjuje štrajk zbog čega građani Federacije BiH gube povjerenje u sustav i pravdu, te se odlučuju na masovni odlazak iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim uvjetima rada, ali i boljim životom – navodi se u pismu.

Nema razumijevanja od nadležnih

Poručuju da su u više navrata ukazivali na ove, ali i druge probleme s kojima se radnici susreću, pozivajući nadležne institucije da se kroz uspostavljanje socijalnog dijaloga pristupi rješavanju nagomilanih problema, međutim do današnjeg dana nisu naišli na razumijevanje.

– S tim uvezi, ovim putem Vam se obraćamo sa zahtjevom da u skladu sa svojim ovlaštenjima uzmete aktivno učešće i zajednički nastupimo prema odgovornima kako bi iznašli odgovarajuća rješenja – stoji u pismu koje potpisuje Selvedin Šatorović, predsjednik. Predložili su susret sa Inzkom kako bi razgovarali o ovoj problematici.