Nema novca za isplatu mirovina, i ovaj mjesec u Federaciji kasne

Naime, budući da ponovno nisu osigurana sva potrebna sredstva za isplatu mirovina, dio je podijeljen jučer, a ostali dio će biti podijeljen početkom sljedećeg tjedna.

Uplata sredstava

Prema informacijama iz Federalnog zavoda MIO, mirovine će biti isplaćene prema najavama u roku od tri dana, prema planiranoj dinamici isplate. Neslužbeno doznajemo kako je poštama koje dalje distribuiraju mirovine krajnjim korisnicima do jučer uplaćeno devedeset posto sredstava, dok će ostali dio biti uplaćen početkom idućeg tjedna, tj u ponedjeljak, kada će biti i nastavljena isplata mirovina.

Čekanje pred poštom

Iz svega je vidljivo kako iz mjeseca u mjesec Federalni zavod MIO sve teže osigurava sredstva za isplatu mirovina, što najbolje pokazuje generalno stanje u Federaciji. Podsjetimo, prošli mjesec su mirovine isplaćivane u razmaku od 6-7 dana, što je naišlo na negodovanje umirovljenika. Neki od njih su u redovima čekali pred poštama prije nego su iste i otvorene, kako bi bili sigurni da će dobiti svoju mirovinu. Inače, valja naglasiti kako su iz Federalnog zavoda MIO u više navrata ove godine upozorili na tešku situaciju u ovom sektoru, odnosno na činjenicu da se proračun ne puni predviđenom dinamikom zbog čega bi mogla biti upitna redovita isplata mirovina do kraja godine. Ovim pitanjem bi se svakako trebale pozabaviti vlasti na razini Federacije i pronaći način da se umirovljenicima koji spadaju u socijalnu kategoriju stanovništva osigura da na vrijeme dobiju mirovine. Neredovitom isplatom ova kategorija stanovništva se dovodi na rub egzistencije. Zbog činjenice da najveći broj umirovljenika ima mirovinu od svega 310 konvertibilnih maraka, što im nije dovoljno ni za preživljavanje, a ne za život, najavili su da će svoje nezadovoljstvo iskazati prosvjedima koji bi se trebali održati 24. rujna ovog mjeseca. Umirovljenici prvenstveno traže redovitu isplatu mirovina, a zatim i povećanje mirovina u Federaciji BiH kako bi s istom mogli dostojanstveno živjeti.

Večernji.ba