Nema ništa od uvoza vozila starijih od sedam godina

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
Nije propisano

Drago Talijan, direktor firme "EIB Internationale" i predstavnik konzorcijuma koji provodi sistem homologacije za "San" kaže da će se homologacija početi primjenjivati onda kada Vijeće ministara BiH ukine postojeću odluku.

- Sve je spremno i odmah možemo početi. Konzorcijum je uradio sve što je bilo potrebno da se uradi da bi sistem homologacije bio uspostavljen. No, Vijeće ministara BiH treba ukinuti odluku koja ograničava uvoz vozila po osnovu starosti, i da primjeni odluku koja sad to regulira prema tehničkim normativima i specifikacijama - pojašnjava Talijan. On ističe da je jedanako važno da svi učesnici u postupku obavljaju poslove i zadatke koji su predviđeni.

Što se tiče Konzorcijuma i mreže tehničkih servisa sve je pripremljeno i nadam se da će i Uprava za indirektno oporezivanje BiH prilagoditi svoje postupanje uvjetima odvijanja homologacije vozila - ističe Talijan.

No, Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje za SAN kaže da su prije mjesec dana poslali dopis Ministarstvu transporta i komunikacija i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i upozorili ih da prema trenutno važećim propisima, koji reguliraju vanjsku trgovinu i carinsku politiku BiH, homologacija nije uvjet za uvoz putničkih motornih vozila.

- Zato Uprava za indirektno oporezivanje ne može od 15. ovog mjeseca, kada je predviđeno da starta proces homologacije, od bilo kog uvoznika auta tražiti uvjerenja o homologaciji u carinskoj proceduri. To nije propisano ni zakonskim, ni podzakonskim aktima koji tretiraju spoljnu trgovinu i carinsku politiku BiH - pojašnjava Kovačević.

Ranije upozoravali

On napominje da su upozorili ljude iz ministarstva i ovlaštene kuće za provođenje homologacije da Ministarstvo vanjske trgovine treba pripremiti podzakonski čin, koji onda treba usvojiti Vijeće ministara, jer je na snazi odluka o ograničenju uvoza motornih putničkih vozila starijih od sedam godina. Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da će provoditi ovu odluku, sve dok je Vijeće ministara ne stavi van snage.

I. Trepalovac