VIDEO  Nedovoljna zastupljenost žena u vodećim medijima u BiH

Nedovoljna zastupljenost žena u vodećim medijima u BiH
Fena

Od ukupno 10 tisuća vijesti koje su objavljene u razdoblju od lipnja do srpnja 2019., u tek 17 posto slučajeva u fokusu su žene, rezultati su to istraživanja o zastupljenosti i položaju žena, u nekoliko najutjecajnijih tiskarskih i elektronski bh. medija, koje je u četvrtak u Mostaru predstavilo Udruženje "Novi put".

Udruženje je uradilo analizu najčitanijih i najutjecajnijih tiskarskih i elektronskih medija o zastupljenost i položaju žena u medijima u Bosni i Hercegovini, a istraživanje je realizirano u sklopu projekta pod nazivom "Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u BiH".

Sadržaj se učitava...

Glavni fokus spomenutog istraživanja je bio na predstavljanju žena u vijestima o miru i sigurnosti, ekonomiji i nasilju, ali obrađene su i druge vijesti koje se bave pitanjima bitnim za društvo i Bosnu i Hercegovinu, a u kojima se spominju žene.

-U vremenskom razdoblju od dva mjeseca uradili smo monitoring nad deset tisuća vijesti koje su objavljene i samo se njih oko 1 700 ticalo žena. Samo šest posto vijesti se odnosilo na teme vezane za mir, sigurnost, ekonomiju i nasilje. Žene se predstavljaju u manje bitnim sferama, kao što su sport umjetnost kultura i slično, a još uvijek prednjače kada je u pitanju crna kronika – istaknula je Abida Pehić iz Udruženja "Novi put".

Po njezinim riječima, žene su brojnija populacija u BiH, ali imaju nedovoljnu zastupljenost u vodećim medijima.

-Činjenice pokazuju kako žene igraju važnu ulogu u bh. društvu,i svaki danom broj žena na nekim funkcijama je veći. Smatramo kako bi se trebao posvetiti veći medijski prostor takvim ženama i raditi na podizanju svijesti i ohrabrivanju žena da malo više istupaju u medijima – rekla je.

Pehić je naglasila kako treba više pažnje posvetiti istraživačkom novinarstvu kako bi se izišlo iz okvira crne kronike kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje.

-Naša zamolba je da se pokuša prevladati način izvještavanja kada je riječ o nasilju nad ženama. Smatramo kako se treba posvetiti više pažnje oko samog problema, zbog čega je BiH imamo porast rodno zasnovanog nasilja, pa je u BiH zabilježeno čak šest ubojstava žena i djevojaka od strane njihovih partnera- mišljenja je.

Novinarka Vera Soldo rekla je kako obrađeni podatci pokazuju kako je prisutnost žena u vijestima, u bilo kojem značenju 17 posto.

- Ovim istraživanjem smo uradili i zaključili da se samo nekoliko njih pojavljuje u javnosti sa svojim izjavama. Stalno se vrti pet političarki dok su druge potpuno marginalizirane. Znači da moramo raditi na osnaživanju žena u svakom pogledu, a velik i značajan čimbenik su mediji po svim osnovama- zaključila je Soldo.