Ne stišava se bura na BHRT-u: U pitanju sudbina gotovo 1.000 radnika!?

... bošnjačkog naroda), Valentina Rupčić (iz reda hrvatskog naroda) i Vladimir Marčeta (iz reda srpskog naroda).

Kako piše portal Doznajemo.com, jedna od točaka dnevnog reda bila je i odluka generalnog direktora BHRT-a Muhameda Bakarevića o suspenziji direktora BHT1 Marija Pejića, koju je Bakarević donio na sam dan imenovanja novih članova UO BHRT-a, navodno suprotno Zakonu o JRT Servisu BiH i Statutu BHRT-a, gdje je propisano da takvu odluku nije mogao donijeti bez suglasnosti UO BHRT-a.

Nakon replike direktora BH Radija 1 Milana Trivića da nije korektno i etički raspravljati o osobi koja nije prisutna na sjednici, odlučeno je da će se o ovoj točki dnevnog reda raspravljati na narednoj sjednici UO BHRT-a koja je zakazana za 4. siječanj 2013. godine, mada nije utvrđeno hoće li Pejić dobiti poziv za sudjelovanje?

Bitno je istaknuti da je, u trenutku Pejićeve odsutnosti, Bakarević, konsultirajući se sa svojim na sumnjiv način imenovanim pomoćnicima Nerminom Durmom, Belminom Karamehmedovićem, Dženitom Jusufbegović i Senadom Ćumurović, koji mjesecima pokušavaju umanjiti utjecaj Marija Pejića i Milana Trivića i opstruirati rad Poslovodnog odbora BHRT-a (koji čine Bakarević, Pejić i Trivić), donio bitne odluke: BiH ne sudjeluje na Eurosongu, BHRT je suorganizator Javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, a i usvojen je budžet BHRT-a za 2013. godinu.

U službenim informacijama BHRT-a ističe se da je ovakve odluke donio Poslovodni odbor BHRT-a jednoglasno, iako suspendirani Marijo Pejić nije imao priliku izjasniti se o prijedlozima ovih odluka ( u međuvremeno mu je zabranjen ulazak u zgradu RTV doma), a Olivera Dodig koja ga trenutno mijenja, nema legitimitet i pravo glasanja u Poslovodnom odboru BHRT-a?

Sukob na relaciji Bakarević-Pejić, tvrde izvor gore spomenutog portala, eskalirao je kada se Pejić stavio u zaštitu radnika BHRT-a, ne prihvaćajući "ekspertni" plan izlaska BHRT-a iz financijske krize, a koji podrazumijeva otpuštanje nekoliko stotina radnika, smanjenje plaća radnicima BHRT-a, i smanjenje programa u vlastitoj produkciji.

Na nedavno održanom Božićnom prijemu kardinala Vinka Puljića u središtu pozornorsti bio je dolazak direktora BHT1 i člana Poslovodnog odbora BHRT-a Marija Pejića, koji nije želio komentirati zbivanja na BHRT-u, ističući da je došao čestitati Božić kardinalu Vinku Puljiću i podijeliti božićnu radost sa prisutnima.

Ipak, mnogobrojni politički dužnosnici i predstavnici vjerskog i društvenog života stalno su mu prilazili, iskazujući podršku Pejićevim zalaganjima za ravnopravan status svih naroda i građana u programu javnog servisa i za prava radnika BHRT-a.

Kako doznajemo, generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević upravo je u trenutku održavanja Božićnog prijema zakazao održavanje sastanka disciplinske komisije na kojoj je izglasan nastavak Pejićeve suspenzije do okončanja disciplinskog postupka.

Zanimljivo je da generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević razloge pokretanja disciplinskog postupka protiv Marija Pejića nikada nije obrazložio uposlenicima BHT1.

Međutim, iz televizijskih kuloara doznajemo da je Marijo Pejić zapravo žrtvovan zbog toga jer se žestoko usprotivio Bakarevićevom prijedlogu da se nakon usvajanja nove sistematizacije radnih mjesta na BHRT-u treba otpustiti nekoliko stotina uposlenika BHRT-a, smanjiti plaće uposlenicima te smanjiti proizvodnju programa u vlastitoj produkciji, kako bi navodno BHRT konačno izašao iz financijske krize, koja će, prema Bakarevićevim procjenama, u 2013. godini biti još izraženija.

Kulminacija sukoba nastala je, tvrde izvor portala Doznajemo.com, kada su Muhamed Bakarević i Nermin Durmo, bez konsultacija s organizatorom i direktorom BHT1, emitiranje snimke Svečane akademije u povodu 110 godina HKD Napredak pomjerili iz prime timea u off time i to zbog 300 eura vrijednosti zakupa marketinškog prostora BHT1.

Osim toga, Direktor BH Radija 1 i član Poslovodnog odbora BHRT-a Milan Trivić uputio je 24.12. pismo Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru BHRT-a u kojem je istakao da odluka Poslovodnog odbora BHRT-a o neučestvovanju BiH na "Eurosongu", koju su u omjeru dva naprema jedan izglasali Muhamed Bakarević i Olivera Dodig, koja trenutno vrši dužnost umjesto Marija Pejića, s jedne strane i Trivić s druge strane, shodno tome, legelano ne postoji.

TRIVIĆEVO PISMO

U ovom pismu, do kojega je došao ovaj sarajevski portal, Trivić je skrenuo pažnju na problem trenutne blokade odlučivanja i krize rukovođenja u BHRT-u ističući sljedeće činjenice:

- Rad Poslovodnog odbora BHRT-a je blokiran 4. prosinca, nakon suspenzije direktora BHT1 Marija Pejića, a Upravni odbor BHRT-a se prethodno nije izjasnio o Pejićevoj suspenziji. Ako se bez saglasnosti Upravnog odbora BHRT-a ne mogu imenovati direktori sektora BHT1 i BH Radija 1, da li se bez suglasnosti UO mogu donositi odluke o njihovoj suspenziji i smjenjivanju, kakvu praksu je najavio generalni direktor na sjednici PO BHRT-a 30. studenog 2012?

Kandidatkinja koju je predložio generalni direktor za mjesto VD direktora BHT1 još nije imenovana u skladu sa Statutom i Zakonom, pa zbog toga nema pravo odlučivanja u PO BHRT. Veliki publicitet u javnosti imala je ‘službena odluke Poslovodnog odbora o neučestvovanju na Eurosongu'.

Takva odluka PO legalno ne postoji, a meni nije dostupan ni njen tekst. Radi se o odluci generealnog direktora a ne PO BHRT, i to ne treba miješati. Na sjednici PO od 17. prosinca, šefica programske šeme, koja nije član PO, je glasala za odluku o Eurosongu, čime je odluka ‘usvojena' sa 2:1.

Blokada rada Poslovodnog odbora ima velike posljedice za funkcionisanje BHRT-a, na unutarnje odnose unutar sistema Javnog servisa kao i na međunarodne odnose a posebno na odnose EBU-BHRT. Ukoliko se ovi problemi ne riješe što prije, posljedice mogu biti nesagledive, pogotovo za 960 radnika".