FOTO  Ne prestaju napadi na Hrvate u Tuzlanskoj županiji

Hrvati u BIH, napadi, Tuzla

...iz hrvatskih svatova u Živinicama kod Tuzle, dogodio se još jedan atak na malobrojne Hrvate i njihove svetinje i to u mjestu u Bukinju kod Tuzle.

"Ovo je 18. napad na kapelu sv. Ante u Bukinju od 2012. godine. Također, u protekle tri godine su Franjevački samostan i župa sv. Petra i Pavla četiri puta bili na meti provala. U dva navrata su otuđeni novac i vrijedni predmeti, dok su pod krinkom zadnjeg napada i provale pokradeni svi podaci o župljanima, među kojima i privatni podaci koji se lako mogu zloupotrijebiti. Počinitelj, premda je uhićen, zadržan je u pritvoru samo mjesec dana, a onda je pušten na slobodu. Ubrzo nakon puštanja ponovno je počinio kazneno djelo na Franjevačkom samostanu na Bistriku u Sarajevu".

"Počinitelji do sada nisu otkriveni. Je li itko uopće želio otkriti? Preko 10 katoličkih groblja u Tuzlanskoj županiji su oskrnavljena po više puta zadnjih godina nitko nije odgovarao. U tom kontekstu, posebice je zabrinjavajuće nerazumijevanje i šutnja nadležnih institucija i predstavnika vlasti jer nitko nije osudio ove napade niti je tko procesuiran. Također, niti jedna televizijska kuća u Tuzlanskoj županiji nije prenijela ove događaje niti ih osudila kao ni državna i Federalna televizija. Sve se ignorira i zataškava medijskom blokadom malobrojnih Hrvata Tuzlanske županije.

"Ovakvo ponašanje odgovornih, odnosno neodgovornih, nikako ne može biti dobar korak ka suživotu u Tuzli i ostalim mjestima. Nadležne institucije su zakazale, a sve to na štetu žitelja Tuzle koji ovakve izgrede osuđuju, a takvih je većina. Vandali koji već duže vrijeme nanose materijalnu i duševnu štetu hrvatskom pučanstvu u Tuzlanskoj županiji prolaze nekažnjeno i time ih se samo motivira na daljnja razbojništva. Velika šteta se nanosi i Bošnjacima koje se u medijima ovih dana nerijetko stigmatizira, iako prave riječi za počinitelje gore navedenih kaznenih i prekršajnih djela nikako nisu Bošnjaci, već bošnjački vandali"

Čitatelj portala HERCEGOVINA.info