"Ne odustajemo ni od Hrvata u BiH ni od Pelješkog mosta", poručio Leko

izgradnja Pelješkog mosta, Josip Leko, Denis Bećirović, hrvatska bih, BiH i EU, Dragan Čović, Josip Leko, Josip Leko, Denis Bećirović
"To podrazumijeva važnost traženja i pronalaženja rješenja u BiH za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda BiH, bez ugrožavanja građanske BiH", rekao je Leko na konferenciji za novinare nakon sastanka s vodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

Navodeći kako su procesi u vezi sa funkcionalnošću BiH vrlo važni, ne samo za BiH nego i za Hrvatsku, EU i jugoistok Europe, Leko je istakao kako Hrvatska ne nudi rješenja, nego zastupa vrijednosti i standarde, te potiče traženje rješenja unutar BiH.

Kada je u pitanju granica između BiH i Hrvatske, Leko je ocijenio kako dvije zemlje dobro funkcioniraju na privremenom režimu i dodao kako krajnje rješenje treba tražiti u stalnim bilateralnim razgovorima i dogovorima.

"Što se tiče Hrvatske, spremna je ratificirati sve potpisane ugovore", poručio je Leko.

Za izgradnju Pelješkog mosta, predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je kako se radi o unutarnjem pitanju Hrvatske i kako neće odustati od izgradnje mosta. Leko tvrdi da izgradnjom Pelješkog mosta neće biti dovedeni u pitanje interesi BiH.

"Vrlo je važno da smo se složili da su BiH i Hrvatska dvije susjedne, prijateljske i partnerske zemlje", rekao je Leko i dodao kako je suglasnost postignuta i u svezi s strateškim ciljevima BiH u vezi sa priključivanjem EU i NATO. On je BiH ponudio pomoć Hrvatske, posebno hrvatskog parlamenta na putu euro-atlantskih integracija.

Leko je dodao kako je razgovarano i o povratku izbjeglih i raseljenih, unapređenju bilateralne suradnje, posebno na polju ekonomije, te drugim pitanjima.

Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića, zaključeno je kako sve što je dobro u odnosima dvije zemlje treba podržati i nastaviti u tom pravcu, dok otvorena pitanja treba riješiti u što skorije vrijeme kako bi odnosi u budućnosti bili još bolji.

"Ako ima otvorenih pitanja, onda nema nerješivih pitanja", istakao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, bilo bi bitno da BiH i Hrvatska u narednom razdoblju potpišu neke važne ugovore, poput ugovora o imovinsko-pravnim odnosima i sporazuma o privremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj, koji bi dodatno poboljašali odnose dvije zemlje.

Ocijenivši da je vrijeme da se razriješi pitanje ugovora o granici između BiH i Hrvatske, Bećirović je istakao kako pristup BiH otvorenom moru mora biti neupitan.

"U tom kontekstu spominjali smo i izgradnju mosta od Komana do poluotoka Peljašac. Razumijemo Hrvatsku, ali očekujemo razumijevanje za interese BiH", zaključio je Bećirović.

artinfo.ba