Nazivaju me fašistom, kučkom, prijete mojoj obitelji i djeci

Sanja Vlaisavljević
...doživljava otvorene prijetnje, napade, zastrašivanja od „vojske" pristaša građanske i unitarne Bosne i Hercegovine. Vlaisavljević je zbog Facebook statusa u kojemu komparira "uhljeba Komšića" i "znanstvenika Čovića" dobila mnoštvo prijetnji, prljavih udaraca, blaćenja i poziva na linč od strane onih koji žele grubo kršiti političku volju Hrvata i iznova im nametnuti člana Predsjedništva. Slučaj Vlaisavljević potvrđuje matricu ponašanja političkog i medijskog Sarajeva, u kojoj drugi i drugačiji mogu opstati samo ako plešu kako dominantna većina svira, piše Hrvatski Medijski Servis.

Jedini krimen gospođe Vlaisavljević je što se zalaže za Bosnu i Hercegovinu, kakva je definirana u Daytonu i Ustavu BiH, kao državu tri ravnopravna i konstitutivna naroda. Sanju Vlaisavljević, na društvenim mrežama i na komentarima posjetitelja sarajevskih portala proglašavaju nacistom, kučkom, glupačom, izdajnikom, lopovom, samo zato što tvrdi da BiH može ospstati kao tronožac, kao država tri ravnopravna naroda.

Vlaisavljević iznova proživljava ono što su sarajevske intelektualne i političke elite priredile njenom suprugu, Ugi Vlaisavljeviću, profesoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu kojemu su prijetili otkazom, medijski ga blatili i ucjenjivali zbog javnog ukazivanja na neravnopravnost Hrvata u BiH.

Najnoviji povod za napad na Vlaisavljević su njezine tri objave na Facebooku. U prvom statusu Vlaisavljević osuđuje neprimjereno etiketiranje i dijagnosticiranje političara Emira Suljagića. U drugom statusu prenosi dvije biografije: Draga Čovića i Željka Komšića.

„Moje autorske riječi u tom statusu su: „uhljeb vs. znanstvenik" i „militant vs. nemilitant". A u trećem statusu postavljam pitanje komu treba dati glas: Dodiku ili onima što rehabilitiraju Radovana Karadžića?", kaže Vlaisavljević za HMS.

O uhljebu i znanstveniku

Upitana da komentira situaciju koja je nastala zbog statusa o `uhljebu` (Komšić) i `znanstveniku` (Čović) Vlaisavljević kaže kako je taj status izazvao lavinu najgorih uvreda, diskvalifikacija i čak otvorenih prijetnji na njezin račun.

-Na komentar jedne čitateljke napisala sam rečenicu čiji doslovni smisao su mi s otrovnom mržnjom mnogi uspjeli protumačiti. A to sigurno nije ono što sam htjela reći. Niti jednog trenutka, niti na bilo koji drugi način, nisam htjela ohrabrivati ili pravdati stvaranje logora, odvođenje na prinudni rad, niti bilo koji drugi oblik unižavanja čovjeka, niti bih to pod bilo kakvim okolnostima ikada učinila, kaže Vlaisavljević

Pita se „ako u statusu prije ovog javno branim čovjeka koji me nazivao fašistom samo zato što pišem za medije u RS, kako bih onda mogla poduprijeti bilo koje ljudsko nedjelo?"

-Tko je ikad pročitao i jednu jedinu moju rečenicu, a mnogo ih je proteklih godina o veoma kontroverznim temama iznijeto na sud javnosti, zna da je riječ o osobi koja inzistira na pomirenju, uvažavaju i izgradnji mostova među ljudima, kaže sugovornica HMS-a

Nije malo onih koji su sada jedva dočekali ovaj trenutak da javno ponize i osramote Sanju Vlaisavljević.

„Krenuo je pravi linč kako kroz komentare na mom FB profilu, tako i u nekim sarajevskim medijima, kao i na Twitter komentarima, gdje se nazivam fašistom, nacistom i osobom koja podupire logore. Na kraju sam dobila u Inbox i prijetnju mojoj obitelji i djeci.", kaže Vlaisavljević

Mržnja, netrpeljivost, podmetanja za sve one koji se odbijaju asimilirati

„Toliko mržnje, toliko netrpeljivosti, toliko podmetanja i izvrtanja nečijeg stava, odavno ne vidjeh, a mnogo toga sam i vidjela i doživjela.", govori Vlaisavljević.

Zanimljivo je da njen status o Dodiku i Ivaniću nije proizveo gotovo nikakvih reakcija.

„Možda zato što se s mnogih strana u FBiH šalju poruke bezrezervne podrške Dodikovim oponentima, makar oni bili i deklarirani Karadžićevi sljedbenici. Sjetit ćemo se da je zbog pozivanja na rehabilitaciju Karadžića upravo SIP kaznio Govedaricu."

No, reakcije na status o Čoviću, kojeg se ovih dana neprestano etiketira kao zločinca, ideologa UZP-a i fašistu, zlostavljača civila u Mostaru, predstavljaju ozbiljna upozorenja koja se ne tiče samo nje, mišljenja je Vlaisavljević.

„Možda je sve ovo jasan znak svim Hrvatima koji nisu asimilirani da za njih definitivno nema mjesta u ovim krajevima.", zaključuje Sanja Vlaisavljević./B. Galić./HMS/