Nastavljeno suđenje Edinu Džeki za zločin u Jablanici

...da mu je optuženi Edin Džeko prijeteći pištoljem tražio novac.

Zelenika se složio s braniteljicom Edinom Rešidović da se radi o događaju koji se pamti, ali se nije složio s tvrdnjom da o tome uopće nije govorio do izručenja Džeke iz Sjedinjenih Američkih Država u BiH krajem 2011.

- Spominjao sam, nađite izjavu koju sam dao haškim istražiteljima 1995. i 1996. godine - odgovorio je svjedok.

Zelenika je na prošlom ročištu, 19. ožujka, ispričao da ga je Džeko izveo iz trapa Rogića kuća u Donjoj Jablanici, gdje je držan u zarobljeništvu do rujna 1993., te mu prislonio pištolj i rekao: "Daćeš mi 5.000 maraka ili ću te ubiti". U pratnji s Džekom, kako je rekao, krenuo je da skupi novac, te mu je na kraju predao 3.500 maraka.

Džeko, bivši vojnik jedinice "Zulfikar" Armije BiH, optužen je za učešće u nezakonitom uhićenju devet civila u Jablanici, koji su odvedeni u trap Rogića kuće. Jednog od tih zarobljenika, prema optužnici, izveo je iz trapa i pod naredbom da će ga ubiti, natjerao da skupi 3.500 maraka.

Zelenika je rekao da je po izlasku iz zarobljeništva u ožujku1994. godine bio angažiran u Komisiji za istraživanje ratnih zločina, koju je oformila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZHB).

Braniteljica Rešidović je navela da je ova komisija 1995. dostavila Haškom tribunalu kronologiju događaja o zlostavljanju Hrvata i spisak potencijalnih osumnjičenika, ali da Džeko nije spomenut.

- Mislim da ima dokumentacije gdje je spominjano njegovo ime - odgovorio je svjedok.

Braniteljica je pitala svjedoka da li je sklon prilagođavati izjave, što je on odbacio.

Suđenje Džeki, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici, kao i za ubojstva u selu Trusina kod Konjica, bit će nastavljeno 2. travnja, prenosi BIRN - Justice Report.