Nastavak suđenja za terorizam u Bugojnu

teroristički napad, terorizam, teroristički napad, teroristi, teroristički napad, terorizam, bombaški napadi, Bugojno, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, vehabije, Bugojno, teroristički napad, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, eksploziv, Sipa, terorizam, Bugojno, napad
Suđenje će biti nastavljeno saslušavanjem svjedoka Tužilaštva BiH Muamera Karadže i Mugdima Škandre.

Tužiteljstvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za kazneno djelo pomoć počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela.

Tijekom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je ozljeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede zadobilo je još nekoliko policajaca.

Policijskoj stanici nanesena je materijalna šteta veća od 506.000 KM, dok je na obližnjim stambeno-poslovnim objektima i nekoliko automobila šteta procijenjena na više od 213.000 KM.

U optužnici se navodi da je cilj optuženih bio zastrašivanje stanovništva i ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 4. travnja, supruga poginulog policajca Tarika Ljubuškića, Mersiha Ljubuškić, zatražila je od Suda BiH da kazni počinioce ovog zločina.

Kao svjedok Tužiteljstva BiH i oštećena strana u predmetu "Haris Čaušević i drugi", ona je najavila i podnošenje imovinsko-pravnog zahtjeva za naknadu materijalne štete i duševne boli koji su njenoj djeci i njoj naneseni tom prilikom.

Policajka Edina Hindić, koja je u ovom napadu zadobila ozljede opasne po život, potvrdila je tom prilikom da ima amneziju i da se uopšte ne sjeća šta se i kako dogodilo tog kobnog jutra.

Upravo zbog amnezije ključnog svjedoka, branitelji optuženih su odgodili njeno ispitivanje za kraj sudskog procesa, nadajući se da će joj se u međuvremenu vratiti pamćenje i da će biti u stanju da odgovori na određena pitanja.

srna