Nametnuti već napravili milijunske štete

Slijedom informacija o pokretanju sudskih sporova protiv zakonu nepoznatih imenovanja "privremenih" nadzornih odbora u tvrtkama i institucijama Federacije BiH, Poslovni portal.ba konzultirao je pravne stručnjake o posljedicama ove, posljednjih tjedana, neprekidne prakse nametnute Vlade Federacije.

Ne prekinu li se daljnja, a još više ne ponište li se dosadašnja imenovanja, zakonu nepoznatih "privremenih" članova nadzornih odbora, jednoglasni su pravni stručnjaci, čeka nas do sada nezabilježeni pravno - financijski kaos u Federaciji BiH. Obaranjem "privremenih" imenovanja na sudu, što je više no izgledno, značit će i poništenje svake odluke koji su donijeli. Svaka tvrtka ili institucija u čije su nadzorne odbore "zasjeli" privremeni imat će silnih zakonskih problema od nevažećih ugovora, imenovanja uprave, ... Već sada, nastavkom rada do sada imenovanih "privremenih" šteta nanešena pravnom sustavu zemlje je ogromna.

Nezakonito imenovanje "privremenih" izravan je čin zlouporabe ovlasti i pomaganja trećim osobama (članovima nadzornih odbora) u nezakonitom stjecanju koristi (naknade za sudjelovanje u radu odbora). Izravno su oštećeni proračuni ili računi državnih tvrtki i tu će štetu netko morati nadoknaditi.

Ne budu li odgovorni kažnjeni svu će štetu i nezakonito stjecanje ogromnih novčanih sredstava "privremenih" članova nadzornih odbora izravno platiti građani ove zemlje. Sud će presuditi kako država mora nadoknaditi štetu koju su nametnuti napravili, a vlasti osim proračuna koji svi punimo, drugih raspoloživih sredstava za te namjene nemaju.

Trenutno najveća odgovornost za predstojeće posljedice, opet se slažu pravnici, je na pravosudnim institucijama koje su morale reagirati pri prvom imenovanju "privremenih". Tužiteljstva su morala upozoriti nametnute vlasti kako su "privremeni" odbori nezakoniti, a još više ne bi smjela čekati kaznene "prijave" za reakciju.

Nekada, po vlastitom nahođenju, istrage su pokretali temeljem napisa u medijima, u ovom slučaju to ne čine. Čekaju li i oni dozvolu "od Visokog predstavnika" ili se plaše "nametnute vlasti" koja i njima možda prijeti nekim novim "privremenim" tužiteljima iz svojih stranaka.