NAKON PORAZA ISLAMSKE DRŽAVE Džihadisti se vraćaju kućama, BiH strahuje

sirija
...Rake, "glavnog grada" samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji, postoji opasnost da se preostali džihadisti počnu vraćati kućama.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kaže "Nezavisnim novinama" da bh. službe prate situaciju i da razmjenjuju informacije sa zemljama u regiji, ali i ostalim europskim i svjetskim službama, kako bi se pratilo kretanje terorista koji bi se eventualno uputili ka Europi.

"Postoji realna opasnost da se neki naši državljani vrate u BiH, ali i eventualno prijetnja i opasnost da neki drugi koji nisu naši državljani dođu u BiH. Isto tako, postoji prijetnja da se naši državljani vrate u neku od europskih zemalja", rekao je Mektić.

On tvrdi da je bh. sigurnosni sektor spreman za takvu mogućnost, te da je suradnja između svih agencija u BiH, barem kad je ova opasnost u pitanju, i više nego zadovoljavajuća.

"Naravno da uvijek može bolje i da se tu i tamo pojave neki problemi, ali nemam nikakvu dilemu da tu situaciju možemo iskontrolirati", rekao je Mektić.

On je podsjetio da EU i SAD kroz programe pomažu BiH da se povratnici sa stranih ratišta, nakon odsluženih zatvorskih kazni, resocijaliziraju, kako bi se otklonila opasnost njihove ponovne radikalizacije. BiH je takav sporazum sa EU potpisla u kolovozu u Sloveniji, vrijednosti od oko 18 milijuna eura, dok će sličan program, ukupne vrijednosti šest milijuna dolara, uskoro biti potpisan sa USAID-om, Američkom agencijom za međunarodni razvoj.

Iz Delegacije EU banjalučkom listu su rekli da su institucije BiH, odnosno Nadzorno tijelo za provođenje Strategije za borbu protiv terorizma BiH, odredile uspostavljanje programa resocijalizacije, kao jedan od prva dva prioriteta za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma.

"Borba protiv terorizma je zajednički izazov i za regiju zapadnog Balkana i za EU. BiH je nedavno pokazala povećan interes za suradnju na pitanjima u vezi s vladavinom prava i sigurnosti, uključujući i borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma", istaknuli su iz Delegacije EU.

Nedavno su iz USAID-a potvrdili da su s Mektićem razgovarali o projektima kako oni mogu pomoći vlastima BiH da razviju strategije borbe protiv radikalizacije. Pojasnili su da ti programi nisu vezani za resocijalizaciju povratnika sa stranih ratišta, nego da su fokusirani na prevenciju radikalizacije.

"Projekat je otpočeo, a sada razmišljamo o mogućnostima da europski i američki projekt spojimo, kako bismo efikasnije uključili različite segmente društva, poput obrazovnih i socijalnih institucija, da te ljude i njihove obitelji resocijaliziramo", dodao je Mektić.

Naime, s obzirom na to da se radi o bh. državljanima, institucije BiH nemaju izbora, osim da tim ljudima koji se odreknu radikalnih ideologija pruže mogućnost da se ekonomski integriraju u društvo. Američki mediji navode da se u nedjelju veća grupa terorista i militanata iz Rake predala kurdskim vlastima i da su postigli suglasnost da se sa svojim obiteljima izvuku iz Rake. /HMS/