Nakon ekološke katastrofe u BiH, Hrvatske vode provjeravaju onečišćenje rijeke Save

sava, ekološka katastrofa
Podsjetimo, Velike količine otrovne tekućine u petak su se izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle. Strahuje se kako bi otrovne količine mogle preko rijeke Bosne dospijeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Istjecanje iz tvorničkog bazena je zaustavljeno, a iz službe Hrvatskih voda poručuju kako službe na terenu nadziru mjesto potencijalnog onečišćenja, upućuju zahtjev ovlaštenom laboratoriju za obavljanjem analize vode te o dobivenim informacijama obavještavaju vodopravnu inspekciju koja odlučuje o eventualnom stupnju ugroženosti te daljnjem postupanju. Također razmjenjuju podatke i s Glavnim međunarodnim centrom za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini.

"Prema posljednjim informacijama koje su dobivene od Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini putem Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj, nastalo onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica", poručuju iz Hrvatskih voda.