FOTO/VIDEO  Najveći projekat u organizaciji studentskog udruženja EESTEC LC Sarajevo, JobFAIR, ove godine vraća se u punom sjaju

JobFAIR, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, mladi, EESTEC
Organizatori Sajma još jednom dokazuju da u Bosni i Hercegovini postoje mladi koji ne čekaju prilike, nego ih stvaraju sami!

Osnovni cilj JobFAIR-a je direktan kontakt između studenata i poslodavaca. Tokom dva dana trajanja Sajma posjetioci će biti u mogućnosti da razgovaraju sa predstavnicima kompanija, informišu se o tome šta poslodavci očekuju od njih te koje vještine su poželjne za njihovu struku. Na osnovu stečenih informacija, studenti i diplomci mogu dalje raditi na usvršavanju ličnog profila.

Ovaj projekat direktno stimuliše zapošljavanje mladih u uspješnim domaćim kompanijama. Također, kroz različita predavanja i savjete profesionalaca pruža se podrška mladima koji imaju ambicije da započnu sopstveni biznis. Osim samog zapošljavanja, projekat ima veliki značaj sa aspekta informisanja mladih. Posjetioci Sajma će imati priliku upoznati se sa mogućnostima koje pruža naša privreda, što će im pomoći u izboru budućeg profesionalnog usmjerenja.

Predstavnici kompanija učesnica Sajma će, tokom ova dva dana, imati priliku da kroz direktnu komunikaciju sa posjetiocima Sajma steknu uvid u stručnost mladih iz Bosne i Hercegovine i njihovu spremnost da budu konkurentni na sve zahtjevnijem tržištu rada.

Ovaj projekat pruža mnoge benefite, a jedan od njih je i mogućnost ostavljanja biografija u CV bazu podataka, kojoj kompanije učesnice Sajma imaju pristup tokom čitave godine. Posjetioci koji su na jednom od prethodnih JobFAIR-a ostavili svoj CV, imaju mogućnost da ga ažuriraju i dopune novostečenim vještinama. U CV bazi se trenutno nalazi oko 3000 biografija.

Osim sajamskog karaktera, JobFAIR ima i popratne aktivnosti u vidu prezentacija, radionica i OST-a. Open Space Technology (OST) predstavlja koncept interaktivne radionice čiji je cilj pristupiti određenoj temi iz više aspekata i pokušati doći do jasnijih zaključaka vezanih za istu.
Ovaj koncept, studentima i predstavnicima kompanija, omogućuje prostor da skupa rade na rješavanju zanimljivih problema, koji su aktuelni u poslovnom svijetu i s kojima se kompanije svakodnevno suočavaju. Ovo je jedinstven i idealan način da kompanije predstave način rada studentima te ih upoznaju sa tehnologijama koje se koriste. S druge strane, studenti imaju priliku doprinijeti kreativnom rješavanju problema i direktno razgovarati s predstavnicima kompanija.

Više o JobFAIR-u možete pronaći na zvaničnoj stranici: www.jobfair.ba, gdje možete ostaviti i svoj CV.