Najveći problem BiH je politička korupcija

Iako smo prednjačili po korupciji, ove godine to mjesto je pripalo Makedoniji. Ipak, korupcija i njezina rasprostranjenost jedan su od najvećih problema u BiH i ozbiljna prepreka njezinom pristupanju EU-u, upozorava Transparency International BiH u povodu 9. prosinca - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin kaže da je BiH, prema indeksu percepcije korupcije u svijetu, na samom začelju liste, te da je i Europska komisija u nedavnom izvješću o napretku konstatirala da je BiH postigla ograničen napredak u suprotstavljanju korupciji.

Politička korupcija

Blagovčanin kaže da je najveći problem u BiH nazočnost društveno najopasnijeg oblika korupcije - političke korupcije na svim razinama vlasti i involviranost političkih elita u koruptivne prakse. Prema istraživanjima TI-ja, pokazalo se da se politička korupcija manifestira preko procesa privatizacije, javnih nabava i financiranja političkih stranaka. Predsjedatelj Odbora direktora TI-ja BiH Elmir Đikić istaknuo je da je u BiH potrebna politička volja kako bi se krenulo u borbu protiv korupcije. Kaže da su potrebni i zakoni u skladu sa svjetskim i europskim standardima kako bi na tom planu BiH krenula naprijed. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović prilikom jučerašnjeg obilježavanja dana borbe protiv korupcije je kazao da BiH u proteklom razdoblju nije imala institucionalne kapacitete za suprotstavljanje korupciji, ali da će se to promijeniti usvajanjem zakona o borbi protiv korupcije, donošenjem strategije i formiranjem protukorupcijske agencije. On smatra da je to prioritet za BiH.

Uništavanje društva

Glavni tužitelj BiH Milorad Barašin smatra da bi se trebalo raditi na oduzimanju nelegalno stečene imovine, posebno one stečene korupcijom, te da bi se stvari poboljšale donošenjem posebnog zakona na osnovi kojeg bi se to radilo. Barašin je ukazao na potrebu pružanja pomoći tužiteljima kada je u pitanju ova vrsta kaznenih djela, te dodao da je BiH potreban veći broj tužitelja. Veleposlanik Velike Britanije u BiH David Gordon-MacLeod govoreći o korupciji smatra da ona jednostavno uništava društvo i povjerenje građana u vlast. Prema njegovim riječima, mjesto BiH na listi korumpiranosti ima negativan učinak na reputaciju zemlje.

Porast korupcije

U istraživanju "Globalni barometar korupcije 2010." koje je proveo TI stoji da je povjerenje javnosti u političke stranke drastično opalo tijekom financijske krize, i četiri od pet ispitanih smatra da su političari korumpirani ili vrlo korumpirani. TI prikazuje da 79 posto ispitanih diljem svijeta vjeruje da su političke stranke korumpirane, što je za 10 posto više nego lani. U istraživanju se navodi da šest od deset ispitanih vjeruje da je u proteklih tri godine korupcija u porastu. Jedan od četiri ispitanika rekao je da je tijekom prošle godine davao mito. Također, pesimizam je najrasprostranjeniji u Europi i Sjevernoj Americi, gdje 73 posto, odnosno 67 posto smatra da je korupcija u porastu.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba