Najsloženiji zahvat na koridoru 5C: Pogledajte kako će izgledati trasa autoceste od Konjica do Mostara

autocesta, BIH, Koridoru 5C

JP Autoceste Federacije BiH objavilo je tender za izgradnju dionica autoceste Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever dužone 35 kilometra te Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara, čime bi se definitivno izgradila cijela dionica autoceste od Zenice preko Sarajeva i Mostara do Hrvatske.

Kako je priopćeno iz direkcije JP Autoceste Federacije BiH nabavka radova za izgradnju će se vršiti po principu Žutog FIDIC-a uz elemente Zelenog FIDIC-a kako bi se u progledu konačne cijene izgradnje rizik investitora smanjio na minimum.

Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug će se graditi 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje.

Najsloženiji građevinski poduhvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela po Idejnom projektu iznosi 10,165 kilometar, što ga čini najdužim tunelom u regiji. Zbog velike dužine prilikom projektiranja i izgradnje, te kasnije eksploatacije tunela bit će nužno primjeniti posebne mjere sigurnosti u tunelima u skladu sa Direktivom 2004/54/EC.

JP Autoceste FBiH je kroz suradnju sa financijskim institucijama za financiranje izgradnje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever osiguralo ponudu za zajedničko financiranje Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 milijuna eura. Uz ovakav financijski aranžman otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva u iznosu do 120 milijuna eura.

Također za dionicu Mostar sjever – Mostar jug je osiguralo ponudu za zajedničko financiranje od strane konzorcija domaćih banaka i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 240 milijuna eura, što otvara mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva iznosu do 12 milijuna eura.

https://www.youtube.com/watch?v=q8CJSdMOdkM&feature=emb_logo

Podsjećamo, krajem listopada ove godine potpisan je Ugovor o izgradnji dionice autocte Tarčin – Konjic, što uključuje i izgradnju Tunela Ivan. Ovaj tunel je dvocijevni sa po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1721 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1761 m i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj Austrijskoj Tunelskoj Metodi (NATM). Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja sa magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice.

Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.JP Autoceste objavile su i Poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan, LOT 1. Dužina poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 4,9 km. Značajniji objekti na navedenoj poddionici su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara. Na poddionici su planirana i dva odmarališta u mjestu Raštelica. Gradnja ove poddionice bit će financirana iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od strane WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 milijuna eura.

https://www.youtube.com/watch?v=e4W-MUVUh6s&feature=emb_logo