Najesen kreću radovi na Koridoru u Hercegovini

autocesta, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, Koridor Vc, autocesta, Hercegovina, Koridor Vc, Bijača, kravice, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMSBIH, lašva, prometnica, izgradnja, izgradnja ceste  , jp autoceste fbih, gradnja, koridor 5c, Koridor Vc, gradnja, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama

Autoceste Federacije" najesen bi trebale pokrenuti radove na Koridoru Vc u Hercegovini. Adnan Terzić, direktor ovog javnog poduzeća, u razgovoru za Dnevni avaz prenio je da je raspisan natječaj za gradnju dionice Počitelj - Zvirovići u ukupnoj dužini od 11,75 kilometara. - Očekujem da ćemo najdalje do sredine kolovoza potpisati ugovor i da će ubrzo nakon toga početi radovi.

Vrijednost ove dionice je 100 milijuna eura i financirat će ga Europska investicijska banka (EIB). Ali, ne stajemo tu. Završene su evaluacije i pretkvalifikacije, sada čekamo suglasnost da odabranim tvrtkama pošaljemo zahtjev za financijsku ponudu za lot Počitelj - Buna i zaobilaznicu oko Zenice. Radilo bi se time na još najmanje deset kilometara autoputa, a vrijednost ova dva lota je gotovo 90 milijuna eura, plus što dobivamo 17 milijuna eura grant sredstava, ističe Terzić. - Dobili smo i suglasnost, iako procedura zaključenja kredita u cijelosti nije završena, da idemo u raspisivanje natjerčaja za objekt tunela „Zenica" u dužini od 2,66 kilometara.

Taj projekt iznosit će 50 milijuna eura, plus planirani grant od 17 milijuna eura - kaže Terzić. Precizira i da radove na trasi Počitelj - Buna i zaobilaznicu oko Zenice financira EBRD. - Ta je banka postavila uvjet da će izdvojiti novac za radove ako budu usvojene trošarine. EIB nema takve uvjete - kaže Terzić. On se nada da bi u dogledno vrijeme trošarine ipak mogle biti usvojene. Upitan postoje li alternativna rješenja, kako to tvrde neki iz SDA, Terzić kaže da uvijek ima i drugih modela, ali da za to trebaju „hrabri i odlučni ljudi". - Projekt Prenj - Mostar sjever i Mostar jug može se sagraditi po modelu da potencijalni izvođač dovede banku koja će ga pratiti, da bude potpisan ugovor s državom i time bi se dobilo novih 550 milijuna eura koji bi išli u cestogradnju.

Za sada toga nema. Uprava „Autocesta" još u veljači je poslala Federalnoj vladi dvije inicijative i one još nisu razmatrane. Druga mogućnost je da se odredimo prema prezentiranom projektu koji su uradili stručnjaci Svjetske banke i EBRD-a. Prema tom modelu, od Tarčina do Doboja može se dati koncesija na razdoblje od 25-30 godina. Koncesionar bi sagradio i održavao taj dio puta i nakon isteka koncesije vidjelo bi se što dalje. Ali, time bi Koridor Vc kroz FBiH bio završen. Prezentacija ovog modela urađena je premijeru i resornim ministrima Federalne vlade u travnju i sada čekamo što će reći - kaže Terzić.