Najbolje tvrtke će davati 500 KM božićnice, paketiće za djecu...

božićnica, darivanje, trinaesta plaća, božićnica

... je radnička plaća u BiH, u odnosu na europske pa i svjetske prosjeke, jako loša, piše Večernji list BiH

Razlozi za zadovoljstvo

A razloga za zadovoljstvo imat će većina radnika u BiH jer će božićnice uglavnom biti. U trgovinama će one iznositi od 50 do 300 KM, bilo u novcu ili u bonovima za kupnju proizvoda, dok će u najboljim proizvodnim tvrtkama one iznositi od 400 KM, pa i više.

- U našoj tvrtki božićnica će biti 500 KM, uz paketiće za djecu naših zaposlenika. Mi ne mijenjamo naš način darivanja radnika, na kraju krajeva, oni su sve to zaslužili svojim vrijednim radom i oni su dali doprinos izvanrednim poslovnim rezultatima, stoga nam je zadovoljstvo što ćemo na zajedničkom domjenku dati božićnice - govore za Večernji list u jednoj tvrtki.

Među razlozima što će većina d.o.o., d.d. ili s.o. poduzeća isplatiti 13. plaću stoji i to da će izvoz u BiH prvi put premašiti 10 milijardi maraka, što je znak poboljšanja.

- Sigurno će ovo dobro doći, samo bi bolje bilo da nam se povećaju plaće, pa 13. plaće ako bude, bude. Primjerice, prosječna plaća u zemlji je 844 KM, ja ne zaradim ni 600 KM mjesečno, a taj prosjek poboljšava administracija u BiH. Situacija nije nimalo svjetla kao što se prikazuje, ali vjerovat ćemo u dolazak boljih dana i radovati se toj 13. plaći - govori nam trgovkinja u jednom objektu u Mostaru.

Materijalna prava

Gledajući zakonski, božićnice ne moraju biti regulirane zakonom, radi se o slobodnoj volji šefova.

- Božićnice, darovi u naravi, kao i darovi za djecu smatraju se materijalnim pravima djelatnika. Uz ova navedena prava, postoje i druga prava, kao npr. razne potpore, nagrade i slično. Ovakva vrsta materijalnih prava nije izravno uređena Zakonom o radu, nego se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca - stoji u zakonskim dokumentima.