Najatraktivnije zimske destinacije u Bosni i Hercegovini

prirodne ljepote , BIH

Bosna i Hercegovina je zemlja sa obiljem prirodnih ljepota. Naturalistički pejzaži, divlje planinske rijeke i zelene klisure predstavljaju samo dio onoga što ovaj dio Balkana čini izuzetno lijepim. Bogata tradicija i bezvremenska ljepota kulturno-povijesnih spomenika, sa druge strane, svjedoči o nasljeđu koje stoljećima odolijeva zubu vremena.

Iako je Bosnu i Hercegovinu lijepo posjetiti tijekom čitave godine, poseban period tokom kojeg izvjesne ljepote ovog kraja oživljavaju jeste onaj zimski. Šarmantna odmarališta, fantastične staze za skijanje, bogatstvo prirode i oštar planinski vazduh čine da posjeta Bosni i Hercegovini bude neizostavan dio vašeg zimskog odmora.

Ukoliko tražite putovanja za doček Nove Godine i provod tijekom najluđe noći, Bosna i Hercegovina nudi savršen spoj odmora i sjajne zabave koja je tijekom zimskih mjeseci podignuta na još viši nivo. U nastavku teksta saznajte koje su najaktraktivnije zimske destinacije u Bosni i Hercegovini.

#1 Jahorina Bosna i Hercegovina - olimpijska planinska ljepotica

Kada je u pitanju Jahorina Bosna i Hercegovina je zahvaljujući ovoj planini postala svjetski poznata. Olimpijska planinska ljepotica koja je 1984. godine raširenih ruku dočekala profesionalne sportaše i ljubitelje planinskih sportova, jedan je od simbola zimskog turizma u BiH. Jahorina je jedna od najviših planina u Bosni, a najviši vrh doseže visinu od 1916 metara nadmorske visine.

Ljubitelji ski-sportova i zimskih čarolija na planini Jahorina mogu da uživaju u stazama dužine od oko 20 kilometara, koje su povezane sa četiri žičare i četiri ski-lifta. Na Jahorini su se tijekom Zimskih olimpijskih igara održavala natjecanja u alpskom skijanju, pa je ova disciplina čest prizor na obroncima Jahorine. Za mališane su tu škole skijanja, a svatko tko želi da iznajmi opremu za uživanje u zimskim sportovima to može da uradi na stazi.

#2 Bjelašnica - uređene staze za skijanje i snoubording

Bjelašnica se nalazi naspram planine Jahorina, jugozapadno od Sarajeva i pripada dinarskom planinskom sistemu. Ski centar Bjelašnica raspolaže sa 10-ak kilometara dobro uređenih skijaških staza, idealnih za alpske discipline, kao i za ekstremnije zimske sportove, poput snoubordinga. Prelijepa planina u centralnom dijelu zemlje ima prosječnu visinu od 1.900 metara nadmorske visine.

Najviši vrh Bjelašnice je poznat pod lokalnim nazivom Zvjezdarnica sa 2.076 metara nadmorske visine, a prelijepi krajolici i bogato prirodno okruženje sa vrha planine su prizor koji vrijedi vidjeti tijekom zimskih mjeseci. Veliki broj turisti u potrazi za adrenalinom i uživanjem u snježnom pokrivaču odlučuje se da odmor provede u Bjelašnici i da uživa u savršenom spoju moderne infrastrukture skijališta i očaravajuće ljepote okolne prirode.

#3 Sarajevo zimi - bajkovita atmosfera glavnog grada

Glavni grad Bosne i Hercegovine predstavlja najveći kulturni, urbani i ekonomski centar zemlje, sa ogromnim brojem turista koji svake godine prodefiluje ulicama grada pored Miljacke. Bogata kulturno-povijesna ponuda Sarajeva, od popularnog centra grada - Baščaršije, koji svojim autentičnim duhom privlači brojne strane turiste, pa sve do prelijepih arhitektonskih zdanja koje se protežu duž toka rijeke Miljacke.

Sarajevo zimi postaje bajkovito mjesto sa divnim dekoracijama, duh Baščaršije oživi na jedan potpuno drugačiji način, zaleđeni dijelovi rijeke postaju mesta dječije graje, a fenomenalni restorani i pabovi su prepuni brojnih turista koji žele da se zagriju uz tursku kafu ili probaju nadaleko čuvene ćevape. Pored toga, Sarajevo zimi postaje i baza za brojne skijaše i ljubitelje zimskih sportova, jer je okruženo već spomenutim olimpijskim planinama.

#4 Vlašić - zimski turizam u srednjoj Bosni

Vlašić je planina u srednjoj Bosni, a zbog svoje velike površine se nalazi na nekoliko opština. Najviši vrh ove velelepne planine je Paljenik, sa 1933 metara nadmorske visine, iako neki podaci pokazuju i drugačije informacije. Zbog svog položaja, klima na užem području je planinska, dok je u riječnim dolinama umjereno kontinentalna.
Centar zimskog turizma na ovoj oblasti se razvilo oko Vlašićke visoravni, koja je poznata po Babanovcu. Brojni hoteli, pansioni i vikendice, dobro obilježene planinske staze i centar sportskog turizma, čini okosnicu ponude koja spada u najatraktivnije zimske destinacije u Bosni i Hercegovini.

Na ovom području, snijeg se zadržava tijekom punih pet mjeseci, ali atraktivnost same planine ne jenjava ni tokom ljetnjih mjeseci. Zimski turizam u Bosni na području planine Vlašić pogodan je i zbog zdravstvenih uvjeta, jer kvaliteta zraka pozitivno utječe na krvnu sliku i posjeta ovom planini se preporučuje osobama sa respiratornim problemima.

#5 Park prirode “Blidinje” - moderan ski centar u srcu prirode

Pored atraktivnih olimpijskih planina, prelijepog grada na Miljacki i bajkovite planine u srcu Bosne, zimske destinacije domaćih i stranih turista su i parkovi prirode. Jedan od takvih je i Park prirode “Blidinje”. U ovom parku se nalazi moderan ski centar koji posjećuju brojni turisti, naročito iz oblasti Hercegovine i Dalmacije, a okolni planinski masivi i prelijepi krajolici, čine da posjetitelji vrlo brzo zavole ovaj prelijepi rezervat prirode.

Prelijepo jezero u srcu parka i bogata arheološka nalazište čine ovaj dio atraktivnim za posjetioce i tijekom ljetnih mjeseci, ali je poseban doživljaj doći u Park prirode “Blidinje” tokom zimske idile i uživati u pravom duhu prirode i okoline.

Atraktivne zimske destinacije u Bosni i Hercegovini nisu rezervirane samo za planinske ljepotice, pa je tako idiličan prizor tijekom zimskog perioda moguće uhvatiti i na vrhovima na kojima su održane Zimske olimpijske igre, ali i u urbanim sredinama, rezervatima prirode i krajolicima koje turisti obožavaju.