Naivni jamci vraćaju 58 milijuna maraka kredita obitelji i prijatelja

pomoć, korupcija, HSP BIH, Zvonko Jurišić, krediti, jamci, banke, krediti, BIH, krediti, Radmila Mihić, kreditni rejting, falsificirane kreditne kartice, prevara, franak, rast, siromaštvo, kreditni rejting, javni dug, rejting države, krediti, banke, demant, banka
Samo u Federaciji BiH jamci vraćaju skoro devet tisuća tuđih kredita u ukupnoj vrijednosti većoj od 54,5 milijuna konvertibilnih maraka. Službeni su to podaci iz informacije Agencije za bankarstvo FBiH dostavljene državnom Parlamentu, koji se temelje na stanju zaključno sa zadnjim danom prošle godine, piše večernji list.

Ogroman problem

U to vrijeme komercijalne banke u ovom entitetu su imale 1,076.510 aktivnih kredita ukupne vrijednosti 9,8 milijardi maraka. Od toga su jamci otplaćivali 3.986 kredita u iznosu od skoro 41 milijun KM. Iako je procentualno riječ o malom iznosu, 0,42 posto, za one koji zbog svoje naivnosti i dobročinstva moraju otplaćivati tuđe kredite to je ogroman problem. Poznato je da banke koriste važeće propise koji umjesto na onog koji se kreditno zadužio teret odgovornosti za otplatu kredita stavljaju na jamce.

Slično je i s mikrokreditnim organizacijama, gdje su proteklih mjeseci uočene i ogromne nepravilnosti prilikom dodjele kredita. Tu se događalo da se krivotvore potpisi, pa da ljudi i ne znaju da su bili jamci na kredite. Od 230.044 kreditne partije u mikrokreditnim organizacijama u Federaciji Bosni i Hercegovini, čija je vrijednost 642 milijuna maraka, jamci su prisiljeni otplaćivati 4.957 kredita u iznosu od 13,8 milijuna maraka, odnosno 2,15 posto vrijednosti svih kredita. Jamci su u istim problemima i u Republici Srpskoj. Tijekom prošle godine 1.291 jamac u u komercijalnim bankama na prostoru ovog entiteta otplatio je 1,7 milijuna maraka tuđih kredita. U prvoj polovini ove godine jamci su u bankama u RS-u otplatili još 1,3 milijuna KM kreditnih obveza. Entitetska Agencija za bankarstvo iz Banje Luke u svom izvješću također priznaje kako postoji problem otplate kredita u mikrokreditnim organizacijama, koja sve više pada na teret jamaca.

Prigovori rijetki

Prošle godine je 2.018 jamaca moralo otplatiti 1,6 milijuna maraka tuđih kredita u mikrokreditnim organizacijama. U prvoj polovini ove godine evidentirano je 1.575 jamaca koji su u ovom razdoblju vratili 967 tisuća maraka. Usprkos ovim podacima, jamci se vrlo rijetko žale i uglavnom otplaćuju kredite svjesni da je to cijena njihove lakovjernosti, naivnosti i zloupotrijebljenog povjerenja od strane njihovih prijatelja, rođaka ili kolega koji su podigli kredite, ali ih ne mogu ili ne žele otplaćivati. U RS-u je u prvoj polovini ove godine zabilježen samo 21 prigovor jamaca u mikrokreditnim organizacijama.

Dok se ne promjeni zakonska regulative, naivnim jamcima ne ostaje ništa drugo nego da otplaćuju tuđe kredite.