Nada Dalipagić: Pritvor je posebna mjera koja se izriče samo u izuzetnim slučajevima

Nada Dalipagić
Komentirali su stručno, emotivno, s ljudske i moralne strane, piše dnevni-list.ba.

Ipak, zatražili smo mišljenje o Zakonskim osnovama određivanja i trajanja pritvora od odvjetnice Nade Dalipagić, jedne od najvećih poznavatelja Kaznenog prava.

Kada se i pod kojim uvjetima može odrediti pritvor?

Pritvor se može odrediti ili produžiti samo pod uvjetima propisanim u Zakonu o kaznenom postupku F BiH i BiH i samo ako se isti cilj ne može ostvariti drugom mjerom. Pritvor određuje ili produžuje rješenjem Sud na prijedlog tužitelja, a nakon što Sud prethodno sasluša osumnjičenog odnosno optuženog na okolnosti razloga zbog kojih se pritvor predlaže.

Tužitelj je dužan podnijeti obrazloženi prijedlog za produženje pritvora Sudu najkasnije 5 dana prije isteka roka iz rješenja o pritvoru. Isti prijedlog Sud odmah dostavlja osumnjičenom odnosno optuženom i njegovom branitelju.

Trajanje pritvora mora biti svedeno na najkraće nužno vrijeme, a obveza je svih tijela koja sudjeluju u kaznenom postupku da postupaju sa posebnom hitnošću.

Članak 5. Stavak 3 Europske konvencije propisuje da pritvorene osobe moraju bez odlaganja biti privedene pred suca koji će utvrditi zakonitost i potrebu za daljim pritvorom.

Iz kojih razloga se može odrediti pritvor?

Ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba izvršila kazneno djelo, pritvor mu se može odrediti: Ako se krije ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega.

Ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti , izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili ako posebne okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače.

Ako posebne okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će izvršiti kazneno djelo kojim prijeti, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

U izvanrednim okolnostima, ako se radi o kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice kaznenog djela, ako bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Možete li objasniti što je to osnovana sumnja da je određena osoba učinila kazneno djelo?

Prema odredbi članka 132. Stavak 1 ZKP-a BiH, pritvor može inzistirati samo ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba učinila kazneno djelo. Osnovana sumnja je viši stupanj sumnje zasnovan na prikupljenim dokazima koji upućuju na zaključak da je izvršeno kazneno djelo. Prema stajalištu Ustavnog suda BiH postojanje osnovane sumnje je takvo da na osnovu građe koja je prikupljena u tijeku istrage ista može zadovoljiti objektivnog promatrača u ocjeni da su osobe koje su u pitanju mogle počiniti kazneno djelo koje im se stavlja na teret, dakle osnovana sumnja podrazumijeva postojanje činjenica i informacija koje bi objektivnom promatraču bile dovoljne da zaključi da postoji mogućnost da je osoba o kojem se radi počinila to djelo.

Prema stajalištu Ustavnog suda BiH za određivanje pritvora uvijek mora postojati kumulativno opći uvjet tj. osnovana sumnja da je osoba počinila kazneno djelo i da postoji barem jedan od posebnih razloga za određivanje pritvora.

Što se tiče posebnih razloga za određivanje pritvora, često se u praksi spominje dvojno državljanstvo osumnjičene ili optužene osobe, međutim to nije zakonski razlog za određivanje pritvora.

Prilikom ocjenjivanja postojanja opasnosti od bijega, u svakom konkretnom slučaju moraju se cijeniti okolnosti i činjenice vezane za ponašanje osobe prije ili poslije izvršenja kaznenog djela, te osobna svojstva na osnovu kojih se može izvesti zaključak da će osoba pobjeći ili se kriti.

Kada je u pitanju bojazan od ometanja kaznenog postupka, Ustavni sud je stajališta da bojazan od ometanja kaznenog postupka određuje kao jasne indicije ili posebne činjenične okolnosti koje čine bojazan osnovanim. Te indicije i činjenične okolnosti mogu se odnositi na pritisak ili zastrašivanje svjedoka, pokušaj kontakata sa drugim eventualnim suučesnicima, uklanjanje ili pokušaj uklanjanja dokaza ili dokumenata. Okolnosti koje opravdavaju pritvor po ovome osnovu moraju biti jasne i očigledne.

Kakvo je Vaše osobno mišljenje u predmetima određivanja pritvora?

Pritvor je posebna mjera koja se izriče samo u izuzetnim slučajevima, ako ne postoji mogućnost izricanja blažih mjera. Pravo na slobodu i sigurnost ubraja se u jedno od najznačajnijih ljudskih prava, a članak 5. Europske konvencije garantira da nitko ne smije biti proizvoljno lišen slobode. Pritvor je dopušten samo u slučaju da postoji osnovana sumnja da je osoba počinila kazneno djelo i samo radi osiguranja njegove prisutnosti i uspješnog vođenja kaznenog postupka.

Mišljenja sam da prilikom određivanja pritvora mora se strogo voditi računa o zakonskim propisima i ni u kom slučaju ga ne bi trebalo određivati ukoliko postoji mogućnost izricanja blažih mjera.