Na Trebeviću pronađeno 175 mina i 9 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava u sklopu projekta Sarajevo bez mina do 2020.godine

Na Trebeviću pronađeno 175 mina i 9 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava u sklopu projekta Sarajevo bez mina do 2020.godine

Danas su na području Trebevića, lokacija Merdžanov klanac, Istočni Stari Grad, predstavljeni dosadašnji rezultati operacija oslobađanja minske površine, a u sklopu realizacije projekta Sarajevo bez mina do 2020.godine, finansiranog putem SAD.

U pitanju je zadatak površine 470,750m2, koji obuhvaća područje od ekonomskog interesa i bezbjednog rizika za stanovnike i turiste ove regije, kao i bivša linija zaraćenih strana, gdje se i prema rasploživim zapisnicima očekivao pronalazak nekoliko vrsta PP i PT mina.

Izvođač radova je NVO Centar za obuku pasa, a zadatak se implemetira putem ITF Enhancing Human Security. Cilj projekta Sarajevo bez mina do 2020.godine je regiju Sarajeva osloboditi od mina, čime su  obuhvaćene općine: Stari Grad, Istočni Stari Grad, Novi Grad, Istočna Ilidža i Vogošća.

Od travnja 2019.godine kada je ozvaničen početak rada na ovim zadacima, do sada su završene aktivnosti na području općine Stari Grad, dok su aktivnosti na području opštine Istočni Stari Grad u završnoj fazi.

Kako je riječ o relativno novoj metodi uklanjanja minske opasnosti, koja se koristi u zadnjih nekoliko godina na području BiH, ovaj zadatak i njegovi rezultati su potvrdili kako je upotreba ove metode i više nego svrsishodna, te da je njena upotreba potvrdila efikasnost i efektivnost iste.

Ističući značaj samog projekta, a vodeći se velikim brojem pronađenih minsko eksplozivnih sredstava u odnosu na očekivani, još jednom je istaknuta važnost protivminskog djelovanja i uklanjanja opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, koje direktno utječu na sigurnost stanovnika naše zemlje, te usporavaju ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, naglasio je neophodnost većeg uključenja lokalnih vlasti na svim nivoima, te kako deminiranje ne smije zavisiti samo od međunarodne zajednice, odnosno kako je neophodno stvoriti sve potrebne uvjete za dostizanje zemlje bez mine, u skladu s novopostavljenim rokovima.

Načelnik općine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović zahvalio je na realizaciji ovog zadatka, kojim će i zvanično područje Trebevića biti u potpunosti bez mina, te će od sada svi posjetitelji ove regije moći slobodno boraviti u istoj bez straha od mina.

Direktor NVO Centra za obuku pasa, kao izvođač radova, zahvalio se donatorima na izdvojenim sredstvima, te da će SAD i dalje ostati jedan od najznačajnijih partnera u ovom humanom poslu.  

Zbog nepristupačnosti terena na kome se vrše operacije deminiranja i netehničkog izviđanja, svi prisutni su bili u prilici da se putem snimanja dronom upoznaju sa samom lokacijom, dok su im kroz prezentaciju predstavljene slike zadatka i pronađenih mina, kao i svi ostali podaci vezani za ovu lokaciju.

Sumnjiva površina u BiH trenutno iznosi 1016 km2, od čega je 224 km2 u Republici Srpskoj.

Do sada je od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava stradalo 1765 osoba, od čega 615 smrtno, priopćili su iz Centara za uklanjanje mina u BiH.