Na pomolu dogovor u slučaju Sejdić- Finci. I Hrvati će moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH

...uvjeta - provođenja presude u slučaju "Sejdić - Finci", saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.

Čelnici stranaka koje će sačinjavati novo Vijeće ministara BiH veoma su blizu vrlo konkretnog i korektnog rješenja za otklanjanje diskriminacije iz Ustava BiH.

Riječ je o određenim izmjenama Ustava pri izboru delegata u domove naroda te u Predsjedništvo BiH, a koje će omogućiti da se manjinama osigura ravnopravnost, a istovremeno konstitutivnim narodima omogući jednak status, što se posebno odnosi na Hrvate. S konkretnim rješenjem bit će upoznata i Europska komisija.

Ako sve bude kako se očekuje, tada bi BiH mogla riješiti i posljednji od tri ključna uvjeta za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

To bi otvorilo vrata državi da, konačno, nakon četiri godine započne primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u cijelosti te se prijavi za kandidatski status. Sve to moguće je do kraja godine, a provođenje presude Europskog suda za ljudska prava jedini je preostali uvjet.

Bruxelles je, kako saznaje sarajevski list, raspoložen prihvatiti svako konstruktivno i kreativno rješenje za izlazak iz ćorsokaka u koji je država ušla tijekom vlasti stare šestorke, ali i ranijih koalicija koje su provođenje presude koristile za međusobno potkusurivanje i politikantstvo.

Za Europsku uniju je provođenje presude "Sejdić - Finci", kako je rečeno dopisniku Avaza, principijelno pitanje koje se, uz tek sada pokazanu političku volju nove koalicijske većine, može tehnički i ustavno riješiti bez trzavica koje su godinama prisutne, svaki put kada se spomene ustavna reforma.

Ispunjavanje tri uvjeta otvara mogućnost BiH da prijeđe na novu razinu suradnje i približavanja članstvu, ali i - što je mnogo važnije - način na koji nova parlamentarna većina već u prvim koracima funkcionira pokazuje da će i svi ostali europski uvjeti, uz punu političku volju i spremnost, biti ispunjeni.