Na izdržavanju zatvorske kazne preminuo hrvatski liječnik Ognjen Šimić

...zatvora zbog primanja mita, javila je Nova tv.

Preminuo je u večernjim satima u 55. godini života. Nakon što je smrt prijavljena, u zatvor su stigli inspektori policije i SIPA-e, kao i nadležni iz Tužiteljstva BiH kako bi obavili uviđaj.

Šimić je godinama patio od srčanih problema, zbog čega su mu prije nekoliko godina ugrađena dva stenta. Poznato je da je Šimić bez obzira na loše zdravstveno stanje odlučio odustati od zakonske mogućnosti da traži odgodu provedbe presude.

Ognjen Šimić je nakon Branimira Glavaša bio druga osoba koja je izdržavala zatvorsku kaznu u BiH zbog kaznenih djela počinjenih u Hrvatskoj. Od 28. lipnja prošle godine bio je u zatvoru u Sarajevu.

Županijski sud u Rijeci je Šimića zbog primanja mita u vrijeme kada je obavljao dužnost pročelnika Odjela za kardiokirurgiju Kliničko-bolničkog centra u Rijeci najprije osudio na osam godina zatvora da bi Vrhovni sud Hrvatske tu presudu preinačio u petogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon što je pobjegao u BiH hrvatsko je pravosuđe bosanskohercegovačkim vlastima na temelju međudržavnog ugovora uputilo zahtjev za priznavanje izrečene presude i njeno izvršenje. Šimiću je u dva navrata ponovo suđeno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu koji je potvrdio njegovu krivnju no oba je puta kaznu iz Hrvatske preinačio na dvije i pol godine zatvora.

Takvu je odluku u travnju prošle godine potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH i ona je postala pravosnažna.