FOTO  Na Husinu obilježena 24. obljetnica osnutka 115. brigade HVO Zrinski

HVO, Tuzla, obljetnica, Husino
...obilježena 24. obljetnica115. HVO brigade „Zrinski". Program obilježavanja je započeo u 10 sati misom zadušnicom za sve poginule pripadnike 115. brigade HVO „Zrinski" nakon čega je uslijedilo opijelo i polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomenika poginulim braniteljima.

Organizatori svake godine - uz pomoć prijatelja ove ratne postrojbe - podsjećaju javnost na ratni put i važnost Brigade „Zrinski" za obranu ne samo Tuzle nego čitave Sjeveroistočne Bosne, od Živinica do Brčkog. Manje je poznato da je 115. brigada HVO "Zrinski" bila prva ustrojena vojna postrojba na području Tuzle i da su prve vojne akcije protiv Jugoslavenske narodne armije izvodili upravo njeni pripadnici.
Zapovjedništvo Brigade prve je ratne sukobe i strašno iskustvo prošlo, godinu dana ranije na slavonskim bojištima, odakle su se pješice prebacili preko Posavine do sela Drijenča, gdje su uspostavili nadzor prema susjednim srpskim selima te organizirali logistiku za ostala hrvatska naselja.

Valja napomenuti kako je Brigada na svojemu putu, u 2 godine trajanja od 1992. do 1994. godine, imala 49 poginulih, stotinjak ranjenih i zarobljenih branitelja. Brčanska posavina, Gradačac, Majevica, Ozren i crta bojišnice prema Šekovićima, područje je za koje su odgovarali pripadnici ove Brigade. U siječnju 1994. godine, bojovnici 115. brigade "Zrinski" odlučuju poslušati i izvršiti zapovijed iz Sarajeva i polažu oružje, čime sprječavaju prenošenje hrvatsko-bošnjačkog sukoba, odnosno borbi između Armije BiH i HVO-a, s većeg dijela teritorija BiH - pod kontrolom ovih dviju vojnih postrojbi - na područje tuzlanske regije te tako onemogućuju, svojevrsni egzodus Hrvata. Koliko je bila velika uloga Brigade u obrani međunarodno priznate BiH, utoliko je časnija odluka da se raspusti jedna od najbolje organiziranih ratnih postrojbi u Domovinskom ratu na području Bosne i Hercegovine.
Prvi čovjek Udruge koja stoji iza organizacije dana sjećanja na poginule branitelje i jedan od legendarnih zapovjednika 115. brigade "Zrinski", Ivo Andrić Lužanski, sa žaljenjem je, ispred spomen-obilježja na Husinu, istaknuo kako se - s odmakom od 24 godine - mora priznati da je odnos prema hrvatskim braniteljima tuzlanskoga kraja iznimno loš.
"Nakon 24 godine slavimo obljetnicu osnutka i utemeljenja 115. brigade "Zrinski" Hrvatskog vijeća obrane kao izraza težnje i volje hrvatskog naroda za ostanak, opstanak i slobodu ne samo hrvatskog čovjeka nego svih ljudi koji su u to vrijeme živjeli na ovim prostorima. U ime organizatora sam zahvalan svim pokojnim braniteljima i onima koji su, svakoga časa, bili spremni položiti svoje živote za obranu svojih domova i obitelji. Kada danas gledamo na te dane, onda moramo reći da su to dani ponosa i slave, razdoblje na koji su svi pripadnici naše Brigade ponosni. Sigurno je da taj ponos prenosimo na našu djecu i unuke. Svi koji smo sudjelovali u tim ratnim vremenima, želimo da se tradicija poštovanja 115. Brigade "Zrinski" očuva. Što se tiče vlasti, moram otvoriti dušu i reći da su branitelji današnjoj vlasti postali teret, ali mi smo ti koji trebamo inzistirati na tome da postanemo njihov ponos, a ne samo teret. Smatram da svaka vlast može više učiniti, prije svega, pri upošljavanju članova obitelji poginulih branitelja, invalida i preživjelih bojovnika. Stoga, s pravom očekujem pomake glede toga u narednom razdoblju", kazao je Ivo Andrić Lužanski.
Na važnost ove Brigade podsjetio je I Zvonimir Banović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH, stranke koja predano čuva uspomenu na važnost 115. Brigade "Zrinski" za Hrvate Tuzle i okolice, ali i za sve građane koji žive na ovim područjima.
"115. HVO brigada Zrinski nastala je kao reakcija na prijetnje toga vremena kada je nekolicina muškaraca stala braniti svoje domove, zavičaj i domovinu. Čini mi se da ako usporedimo to i današnje vrijeme, možemo vidjeti kako, 24 godine poslije, nema takva odgovora, ovaj put u obliku zahvalnosti za sve što su pripadnici ove Brigade činili i dali u to vrijeme. Mislim da bi odgovornost zajednice trebala biti na višoj razini kada je riječ o tim ljudima, o njihovim obiteljima i poginulim braniteljima", ističe Banović.