Na današnji dan prije 15 godina u Daytonu potpisan je Opći Daytonski mirovni sporazum

Dayton, sporazum, obljetnica, Dayton, sporazum, Dayton, Europska unija, Slavo Kukić, Hrvati u BIH, gubitnici, BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Dayton, Dayton, obljetnica, BIH, Dayton, BIH Dayton, BIH Dayton, Daytonski sporazum , Dayton, originalna verzija Daytonskog sporazuma, biskupi
Sporazum je potpisan u vojnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, nakon tri tjedna pregovora predsjednika republike BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević u prisustvu tadašnjeg američkog državnog tajnika Warrena Christophera.

Službeno je potpisan tri tjedna kasnije, 14. prosinca 1995. godine u Jelisejskoj palači u Parizu.

Prema Zakonu o praznicima Republike Srpske, 21. studeni je praznik kao Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali se on ne slavi kao praznik na razini BiH.

Daytonski sporazum smatra se jednim od najuspješnijih mirovnih ugovora u svijetu. Sporazumom je BiH podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Potpisnici su se obvezali da međusobne odnose reguliraju u skladu s Poveljom UN, Završnim helsinškim aktom i drugim dokumentima OSCE-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Sporazum se naročito bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH. Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Daytonski sporazum bio zasnovan jeste podjela BiH po ključu i to 51 posto teritorije pripalo je FBiH, a 49 posto Republici Srpskoj, koji je usaglasila tzv. kontakt grupa.

Konferencija u Daytonu trajala je od 1. studenog do 21. studenog 1995. godine. Glavni sudionici, osim Izetbegovića, Miloševića i Tuđmana, bili su glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesly Clark.

Izalslanstvo RS činili su tadašnji potpredsjednik Srpske Nikola Koljević, predsjednik Narodne skupštine Momčilo Krajišnik, ministar vanjskih poslova Aleksa Buha, pravni ekspert Radomir Lukić, ekspert za pitanja granica Vladimir Lukić, te savjetnik predsjednika Republike Jovan Zametica i general Zdravko Tolimir.

U izaslanstvu hrvatskog naroda u Bih bili su predsjednik Predsjedničkog vijeća HR Herceg Bosne Krešimir Zubak i predsjednik Vlade Herceg Bosne dr Jadranko Prlić.

Glavnu riječ u ime Srba iz RS vodio je Milošević, dok Radovan Karadžić, koji je tada bio predsjednik RS, nije ni putovao u Dayton.

Prvih pet godina nakon potpisivanja sporazuma, u Daytonu je svakog studenog međunarodnim skupovima obilježavana godišnjica okončanja rata u BiH.

Posljednji put predstavnici država potpisnica i međunarodni posrednici okupili su se u bazi Wright-Patterson u studenom 2000., ali obilježavanju jubileja tada nije prisustvovao nitko od potpisnika.