MUP FBiH pokreće službenu istraga protiv Bakira Hadžiomerovića zbog reketa

Dokaz da Bakir doista jeste reketar ne trebaju se tražiti samo u INI. Mogu se pronaći u samoj arhivi FTV-a. Naime u nekoliko emisija FTV-a pri kraju same emisije Bakir H. je imao običaj najavljivati prijeteće priloge u sljedećoj emisiji koji kasnije nikada ne bi bili objavljeni.

Zanimljiv je slučaj Centrotransa i kriminala u njemu. Nekoliko puta na kraju emisije 60 minuta, Bakir Hadžiomerović znao je najaviti "ekskluzivni" prilog o Centrotransu u idućoj emisiji, i tako iz tjedna u tjedan a da prilog nikada nije objavljen..

Ne baca li to očitu sumnju na praksu reketa ovog partijskog novinara? Je li od Centrotransa reket uzimao na rate ili ih je strašio dok nisu platili? O tome bi se trebalo pozabaviti tužiteljstvo BIH. No s obzirom koliko to isto tužiteljstvo zabušava s Aferom Reket i koliko bahato američki igrač Zlaja prijeti privođenjem i sudovima kao da su sudovi njegovi privatni, za očekivati je da od tog neće biti ništa.

Pored te informacije dobili smo i nekoliko anonimnih dojava iz Srednje Bosne u kojima nam posjetitelji javljaju da je u samoj Srednjoj Bosni nekoliko hrvatskih tvrtki platilo reket Bakiru.

"Kamere 60minuta jednostavno su upadale u Kiseljak, Kreševo, Vitez, prijetilo se prilozima koji na kraju nikada nisu objavljeni. Pitajte gazde tih tvrtki ako vam budu smjeli reći, ali neće jer su i oni korumpirani."

Kakva je praksa "60 minuta" najbolje govore i slučajevi mnoštva nepodobnih političara koji nisu na SDP liniji i kojima bi redovno novinari 60 minuta prije puštanja samog naručenog priloga, točnije političkog reketa slali poruke tipa "sutra te deremo, pozdravi se s karijerom" pokušavajući na taj način iznuditi promjenu političkog stava dotičnog.

Najbolji dokaz kako FTV služi ne samo kao Bakirov privatni reket obrt nego i kao SDP-ova reketaška prćija jeste slučaj Bože Ljubića. Sve dok je bio kooperativan bio je pozivan kao redovan gost na tu TV kuću. Od dana kada je stao uz Čovića, Ljubića je progutao medijski mrak.

Urednik i novinar emisije FTV-a "60 minuta" Bakir Hadžiomerović i Slobodan Vasković reketirali su i banjalučkog biznismena Đorđu Davidovića.

Davidović je potvrdio da su oni u veljači preko kurira pokušali da mu uzmu reket u iznosu od 10.000 eura.

"Kurir mi je rekao da su ga poslali Borko Džajić i Slobodan Vasković i da se sprema jedan veliki napad u emisiji FTV-a '60 minuta' protiv kompanije 'Ekvator'. Rekao je da, ako im po njemu pošaljem 10.000 eura, koje bi odnijeli Bakiru Hadžiomeroviću, tog emitiranja neće biti", rekao je Davidović i dodao da se to desilo u hotelu "Palas", te da mu je kurir novac tražio pred dva svjedoka.Davidović je, prema vlastitom priznanju, pred svjedocima kuriru rekao da on nikome ne plaća rekete, a da je kurir dodao da razmisli još dva-tri dana.

"On je došao nakon dva-tri dana i pitao hoću li da platim. Ponovio sam da nikada nisam plaćao reket niti da ću ikome platiti i dodao neka pišu šta god hoće. Poslije toga, u emisiji '60 minuta' koja je emitirana 8. ožujka, maksimalno su me ispljuvali. Vasković je slikao šahtove, izvještavaći da su me neki dužnici držali u šahtu tri dana. Poslije toga podnio sam tužbu protiv FTV-a i emisije '60 minuta', te protiv Hadžiomerovića i Vaskovića", kaže Davidović. U tužbi od 25. svibnja, koja je podnesena Osnovnom sudu Banjaluka, navedeno je da je u toj emisiji "60 minuta" emitiran niz neistina o tužitelju. "Nijedan dokaz nije objavljen za tvrdnje iznesene u toj emisiji da je Đorđo Davidović kriminalac, da su Milorad Dodik i tužitelj ukrali 3,5 milijuna KM, da je Davidović 'stari kriminalac', da je tužitelj više vremena u periodu do dolaska Dodika na vlast provodio vozeći se u gepeku lokalnih mafijaša nego što je po zemlji hodao, zbog dugova koje ima prema njima", navodi se u tužbi.

Davidović kaže da se Osnovni sud oglasio mjesno nenadležnim i cijeli predmet uputio Općinskom sudu u Sarajevu.

"Odvjetnici koji me zastupaju na to su 4. studenog uložili žalbu Okružnom sudu Banjaluka, na koju još čekamo odgovor", kaže Davidović.

ORGANIZIRANOST UDRUŽENE MAFIJAŠKE ORGANIZACIJE, RAZMJERI I KAPACITET DJELOVANJA

Godine 2001. na vlast je došla tzv „Alijansa za promjene" koju je predvodio SDP BiH i njen predsjednik Zlatko Lagumdžija. Otvara se ogroman politički prostor za instaliranje kadrova SDP-a na Federalnu TV i neke druge državne medije, pa tako Zlatko Lagumdžija posredstvom svojih kadrova pokreće emisiju „60 minuta" i na mjesto urednika postavlja Bakira Hadžiomerovića kao vlastitog egzekutora za odstrel i diskriminaciju političkih oponenata.

Još od tada se SDP BiH financirao kroz reket, iznude i prijetnje. Čitav financijski sustav financiranja kampanje za Opće i Općinske izbore od 2002., 2004., 2006.,2008, i posljednji Opći izbori od 2010. godine su financirani novcem dobivenim od iznude, reketarenja i ucjena te prikupljanjem novca od iznajmljivanja objekata koje se vode u državnom vlasništvu ali ih SDP BiH mimo regularnog sustava naplate poreskih davanja iznajmljuje i sredstva usmjerava u tzv. Crne fondove koji se vode na imena fizičkih osoba.

Na potpuno isti način se financiraju potpuno neovisno i medijski krugovi Zlatka Lagumdžije poput novinara-reketaša Bakira Hadžiomerovića i kruga koji je organizirao do u detalje. Urednički kolegij FTV-a tako se stavio u zaštitu „kolega" za koje su znali kako se bave iznuđivanjem novca te je u tu svrhu organizirao i emisiju „Odgovorite ljudima" u kojoj su se javnosti pokušali objasniti i prikriti razmjeri ove korupcionaške afere. Ovim je počinjeno kazneno djelo prikrivanja, ali postoje i jake indicije kako je zapravo riječ o širokom krugu osoba koje su dio udruženog mafijaškog poduhvata koji je svoju zaštitu pred zakonom vidio u zaštiti novinarske profesije i novinara ali su i oni uživali u nezakonito stečenom novcu, imovini i pogodnostima. Novinari nisu iznad zakona već su i kao ostali građani podložni zakonskim normama a čak i više jer moraju služiti kao primjer, a ne biti dio mafijaške političke organizacije.

Sustav rada i način djelovanja

Bakir Hadžiomerović u „svojoj" emisiji „60 minuta" javno prozove određeno poduzeće ili pojedinca provokativnim prilogom ili komentarom. Određena osoba ga telefonski nazove ili on nazove istoga: „Ukoliko ne želite da ime Vaše kompanije (ili vaše ime) javno ne prozivamo u „skandaloznim" prilozima - možemo se naći i popiti kavu". Ako je odgovor pozitivan, na kavi se odmah dogovarao „zadovoljavajući" iznos u eurima a ako se „žrtva" reketa ne slaže, prozivka u emisiji se nastavlja u nedogled dok žrtva ne isplati reket.

Iznos se dogovarao u eurima kako bi jednostavnije i bez razlike u tečaju ostajao jače sredstvo plaćanja i korištenja. Dio ovako zarađenog novca se na ruke davao za kampanje i potrebe financiranja SDP-a BiH i njegovih dužnosnika.

Podsjećanja radi, protiv Zlatka Lagumdžije je završena istraga u drugom, potpuno sličnom slučaju iznude i reketarenja biznismena.

U istrazi koju smo proveli, došli smo do zapanjujućeg podatka kako su različite mafijaške frakcije iz različitih dijelova BiH i entiteta plaćale naručene TV priloge jednih protiv drugih.

Reketarenjem je ucijenjeno od 2002. godine pa na ovamo: preko 50 različitih poduzeća, preko 200 fizičkih osoba, 10 državnih institucija. Iznos koji je na ovaj način prikupljen se procjenjuje preko 3 miliona KM. Ovaj iznos korespondira s nekretninama i drugom imovinom koja se nalazi na imenima prijavljenih i njihove bliže i dalje rodbine. Istraga koju smo proveli je samo vrlo mali dio saznanja do kojih smo došli ali nesumnjivo možemo potvrditi kako je Zlatko Lagumdžija bosansko-hercegovački Ivo Sanader.

croportal.ba