Muku građana iskoristili trgovci i povisili cijene kruha, brašna, mesa

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Izvanredno stanje i muku građana pojedini su nesavjesni trgovci iskoristili i kao prigodu za dobru zaradu, pravdajući to otežanim uvjetima dopreme robe.

Najizraženiji "lov u mutnom" vidljiv je u ruralnim područjima i prigradskim naseljima većih središta. U Mostaru je vidljiva nestašica hrane u skoro svim trgovinama koje nemaju skladišni prostor. Upravo je u Mostaru zabilježen slučaj da se deset jaja prodavalo po cijeni od čak deset maraka.

Po ovom pitanju oglasilo se i Federalno ministarstvo trgovine koje je, u suradnji s Udruženjima potrošača u Federaciji BiH i nadležnim inspekcijama, počelo vršiti nadzor cijena prehrambenih i ostalih neophodnih proizvoda i snabdijevanja stanovništva istim. Cilj praćenja cijena je onemogućavanje neprimjerenog i nepoštenog ponašanja "lihvara" kojima su najavljene oštre sankcije. Ovakva špekulantska politika mogla bi bi im se, vratiti kao bumerang, jer će kupci sigurno zapamtiti trgovce koji su u nevolji pokušali zarađivati na njima i vratiti im to kada se situacija stabilizira. Stanovnici Hercegovine pripremljeni su za novi snijeg, govore nam u trgovinama u Grudama.

Najviše kupuju brašno, mlijeko, ulje i jaja. Proteklih tjedan dana nije bilo kiselog mlijeka u trgovinama. Stari i nemoćni imali su svoje volontere koji su im rado donosili namirnice. Problema s opskrbom imaju i sela u okolici Posušja. I ono malo životnih namirnica što je ostalo je poskupjelo. Zanimljiv se slučaj dogodio u posuškom selu Zavelim gdje je 86-togodišnja starica Tomica zaklala pijevca koji joj je spasio život. I u Kiseljaku se osnovne životne namirnice pojačano kupuju. Putovi su otvoreni a ni police nisu prazne.

U Posavini se situacija normalizirala. Svi shoping centri rade a i ceste su prohodne. Na čapljinsko područje proteklih dana stizali su kamioni s mesom, mlijekom, brašnom i drugim životnim potrepštinama. U tom pogledu život se u Čapljini skoro posve normalizirao ali je najava novog snijega učinila svoje pa su Čapljinci vođeni onom "za svaki slučaj" u trgovinama jučer tražili prije svega brašno, mlijeko, jaja i neke vrste konzervirane hrane. Nažalost, neki trgovci iskorištavaju sve ove nevolje oko snijega i leda pa podižu cijene onim proizvodima koje Čapljinci najviše i traže. Stoga su mnogi Čapljinci jučer poručivali kako će sačuvati račune od kupljene robe kako bi nadležnim inspekcijama mogli prijaviti neopravdana dizanja cijena kod osnovnih potrepština.

Pogoršana gospodarska situacija

Izvanredno stanje u BiH, ostavit će velike posljedice i na gospodarstvo. Financijski i poslovni gubici mnogih poduzeća tek će se zbrajati, ali se već sada može reći da će sibirska zima u BiH dodatno pogoršati našu ekonomsku situaciju. Predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić, ističe kako su rijetki oni gospodarski subjekti koji će iz sadašnje situacije izvući neku korist. -Proizvođači posipnog materijala, termoelektrane i neki drugi subjekti će vjerojatno imati dobre poslovne rezultate. Međutim, većina gospodarskih subjekata su proteklih dana bili primorani raditi u smanjenom kapacitetu. Opskrba sirovinama i proizvodima je bila otežana i to će ostaviti posljedice po njihovo poslovanje. Kolike su štete, teško je još procijeniti, jer izvanredne okolnosti još uvijek traju i proizvodni procesi su u mnogome otežani. Treba pričekati mjesečnu bilancu za veljaču- ističe Bakšić. Ipak, on ne sumnja da će proizvodnja zabilježiti pad, te da će se to odraziti i na ubiranje neizravnih poreza, punjenje proračuna i generalno na bruto društveni proizvod zemlje.

Izvor:vecernji.ba