Muhamed Ali Gaši pretučen u zatvoru

Razlog izvanredne situacije bio je incident u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, u kojem je u tučnjavi osuđenika povrijeđen Muhamed Ali Gaši.

Interna istraga

Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio Nihad Spahić, direktor KPZ-a, do tuče je došlo nešto iza jedanaest sati u kolektivu s više osuđenika, a Uprava KPZ-a istražuje šta je bio uzrok, odnosno neposredan povod za incident.  Na naš upit je li napad na Gašija naručen od "druge strane", Spahić odgovara da je Upravi poznato da se u KPZ-u nalaze i članovi kriminalnih grupa koje su bile suprotstavljene Gašijevoj, ali da Uprava nema mogućnosti, ni ljudskih ni tehničkih, da razdvoji svakog osuđenika, kako to nema nijedan zatvor na planeti.

- Trudimo se razdvojiti osuđenike kad znamo direktno da su, recimo, ubica i član obitelji ubijenog ili slično zajedno. Napadač na Gašija nije ga prethodno poznavao, a ko je naručio napad, tek treba da utvrdimo - kazao je Spahić.

Određena samica

Na Urgentnom bloku zeničke Kantonalne bolnice rečeno nam je da su Gašijeve povrede sanirane, te da se radi o povredama glave, čela i potiljka, kao i kostiju nosa. U poslijepodnevnim satima Gaši je još jednom vraćen u bolnicu iz stacionara KPZ-a zbog naknadnih CT snimaka glave, ali se ljekari nisu mogli izjasniti radi li se o težim ili lakšim povredama.

Do daljnjeg Gaši će biti smješten u stacionaru zatvora, a njegov napadač, čiji identitet Uprava KPZ-a nije priopćila, pritvoren je u samicu do okončanja interne istrage i određivanja disciplinske kazne. 

Dnevni Avaz