Mudžahedin sije strah

mudjahedin

Međutim, zbog Edina Gačića nije teško samo Konjičanima nego i ljudima u ostatku Hercegovine. Od sugovornika praktički nitko imenom i prezimenom ne želi progovoriti o trostrukom ubojici.

Ubio dobrog čovjeka

Stariji Konjičanin ističe da ga je lista za odstrel šokirala.

- Ako vam ja kažem ime i prezime, plašim se da i mene ne počne tražiti. Očito da su mu Konjičani najviše krivi iz samo njemu poznatih razloga jer se, navodno, na tom popisu nalaze imena Konjičana. Ja ne znam zašto se ne traži pojačanje iz susjedne države, nego se čeka da se još nešto dogodi. Očito nešto ne funkcionira ako je trostruki ubojica u bijegu. A zamislite, bio je pripadnik El Mudžahida. Nisam čuo da je u tom odredu baš bilo milostivih boraca - govori nam sugovornik.

Sa suzom u oku prisjeća se ubijenog Sauda Sultanića.

- Ubiti tako čovjeka, muža, oca, prijatelja... Meni je to neshvatljivo. O pokojniku samo najbolje mogu govoriti. Eto, priča se da je razlog ubojstva što nije dobio namirnice na dug. Pa, zamislite, koliko morate biti poremećeni. Nije to nikakav razlog. On je odlučio ubiti te mu je, iz nekog razloga, ovaj zapeo za oko kao prvi i to je to - priča nam sugovornik. Uvjeren je da je on i dalje na području Konjica.

- Jedino ako ga je netko povezao mogao se prebaciti negdje, a za to je mizerna vjerojatnost. Sad, u kojem se smjeru zaputio, teško je o tome spekulirati i teško je ući u taj mozak. Vjerojatno će se držati ovog dijela Hercegovine, ovo je jedna od najvećih i najnepristupačnijih općina u BiH te iskreno strahujem da bi još netko mogao nastradati - završava Konjičanin.

Zbog pripadnika odreda El Mudžahid jučer je Policijska uprava Konjic i službeno izdala tjeralicu. To je učinjeno četvrti dan nakon što je MUP HNŽ-a krenuo s potragom.

- Molimo javnost da, ako raspolaže bilo kakvim informacijama o istom, obavijesti najbližu Policijsku postaju. Ovom prilikom ukazujemo da se radi o jako opasnoj osobi, od ranije osuđivanom višestrukom ubojici, naoružanom i opasnom - priopćeno je iz MUP-a HNŽ-a.

Edin Gačić visine je oko 180 cm, mršavije tjelesne građe, posljednji put viđen u tamnoplavoj jakni, svijetlim samtenim hlačama, smeđoj pletenoj kapi te je nosio dioptrijske naočale.

Policijski službenici detaljno su jučer pretraživali šume iznad sela Brđani i Podorašca, pretražuju stare željezničke tunele, pećine i lovačke kuće. Ako uskoro bjegunac ne bude uhićen, ekipu koja ga sada traži pojačat će iskusni pretražitelji iz drugih policijskih postaja.

Pomoć od RS-a

- Područje je dosta teško za pretraživanje, međutim, istraga se vodi kvalitetno, ali i policija mora biti na oprezu jer imamo posla s opasnim i naoručanim ubojicom - ističe se u policijskim strukturama.

I ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će policija Srpske pomoći kolegama iz Federacije BiH u potrazi za osumnjičenim Edinom Gačićem za ubojstvo ako se on pojavi na području Srpske.

"U tom slučaju pomoći ćemo locirati osobu, uhititi, ponovno procesuirati i zatvoriti. Riječ je o osobi koja je morala biti pod stalnim nadzorom i kontrolom policije jer se takvi, kao što vidimo, uvijek vraćaju na put svojih zlodjela", rekao je Lukač. Da će se nešto ovakvo dogoditi, na vrijeme je upozoravao direktor KPZ-a Bihać Edham Veladžić.

On je na temelju analize, koju je napravio vještak-psihijatar, dao prijedlog da se Gačića ne pušta na slobodu, međutim, tadašnji predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić tako nešto nije mislio, nego je još smanjio kaznu višestrukom ubojici na godinu dana.

Pišući o Gačiću, vještak-psihijatar priopćio je da je riječ o (vjerskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja. Unatoč mišljenjima struke, neki su odlučili drukčije...

Večernji list BiH