Mostarac iz Frankfurta: Nas ne žalite jer nam je bolje ovdje

putovanje

Želim obavijestiti autore ovakvih članaka i medije da nas ovakve objave vrijeđaju -"Kako od 100 onih koji odu u Njemačku jedan nađe dobro plaćen posao"!

Ako se već netko "brine" o dobrim poslovima, onda pišite na koji se način oni dobivaju u našoj zemlji. Nas "ne žalite" jer nam je bolje ovdje! Mogu Vam imenom i prezimenom pobrojati samo ljude koje poznajem, a ima ih jako puno koji su iz svih dijelova Hercegovine i Hrvatske koji imaju dobre poslove u Njemačkoj, a nisu davno došli. Napominjem da nitko od njih čak ne zna dobro pričati, a kamoli pisati njemački jezik.

Neću reći da je nama u Njemačkoj ovdje bajka i daleko je od toga, ali je mila majka naspram onoga kad smo u vlastitoj državi sanjali popiti dvije kave za redom.
Nismo ih mogli priuštiti. O novim tenisicama je tek suvišno pričati. O tome koliko smo društveno bili degradirani!

Govorim u ime nas čiji roditelji nisu visoko pozicionirani i firmaši, pa da vikendom zauzimamo VIP lože i naručujemo boce skupocjenih pića u diskotekama.
A otišli su samo takvi koji nisu dio tog "visokog društva"!

Naše zamolbe upućene poslodavcima koje smo u svojoj državi slali, nisu ni pogledane jer kako drugačije objasniti toliko upita i zamolbi za posao, a svaki bez odgovora.
Druga vrsta mojih prijatelja onih koji su u svojoj domovini radili ono što se kaže "petkom i svetcom"-a za to ni približno nismo bili nagrađeni. Zdravstveno i Mirovinsko mnogima je bilo misaona imenica.

Moj prijatelj ovdje sa svojih 23 godine starosti je za pola godine promijenio tri posla jer je uvijek išao na bolje. O tri poslovne ponude građani BiH ni sanjati ne mogu.
Period između zamjene poslova je bio osiguran i imao naknadu.
Što od toga bi imao u svojoj zemlji!? Velika je uvreda za sve one koji su otišli napisati da je bolje ostati nego otići. Taj koji sugerira da ne može biti gladan i žedan onaj koji ima svoju njivu!?

Takvu izjavu dati u 21.stoljeću je u najmanju ruku degutantno. Pričati o hrani koja ima ukusa ili je bezukusna je smiješno za one koji su gladni legli više puta. Ne, nije ovdje raj i ne padaju euri s neba. Ali jedno je sigurno da možeš biti čovjek i da se poštuju tvoja zakonska prava.

Nama je to sasvim dovoljno jer smo za tim vapili u svojoj zemlji. Naravno, sada kada se osjeti nedostatak radne snage forsiraju se ovakve objave, umjesto da se pružanjem boljih uvjeta pomogne onima koji se još uvijek vagaju dali da krenu. Nažalost zbog mnogih nepravdi smo otišli, ali nas i sada sustižu i ovdje u vidu onakvih članaka. Valjda će migranti biti bolja radna snaga kad vlastiti narod nije valjao.

Obratio sam se ovom portalu kao Vaš dugogodišnji čitatelj jer sam objavu pročitao na Vašem portalu i Vi ste jedan od vrlo rijetkih medija koji je korektan u svojim objavama.

Mostarac iz Frankfurta