Mostar: Svečanost povodom obilježavaja 22. godine HVO-a

Postojavanje postrojba HVO-a.
Tom je prigodom održan kulturno-zabavni program za učenike osnovnih i srednjih škola u Mostaru te političke i kulturne djelatnike hrvatskog naroda u BiH.

„HVO je bila oružana snaga hrvatskog naroda početkom i kroz rat u BiH, a upravo zahvaljujući HVO-u Hrvati su se uspjeli obraniti u najvećem dijelu BiH gdje žive i danas", kazao je u izjavi za medije ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, izrazivši nadu kako će se problemi, s kojima se trenutno susreće braniteljska populacija u BiH, uskoro riješiti.

Predsjednik HVIDRA-e Hercegovačko-neretvanske županije Zoran Zovko smatra kako danas u BiH postoje ljude koji lažima žele stvoriti budućnost, a što se, po njegovom mišljenju, odnosni i na proces revizije braniteljske populacije.

„Budućnost BiH se stvara istinom, posebno zbog generacija koje dolaze", istaknuo je Zovko, naglasivši kako je glavni problem kod braniteljske populacije taj što neki ne žele odvojiti civile od vojnika.

„Zbog toga mi uporno tražimo registar branitelja po postrojbama da se zna tko je gdje bio i koliko je bio", dodao je on.

U povodu 22. obljetnice danas će biti upriličeno i polaganje vijenaca ispred Kosače te misa za sve poginule i umrle u mostarskoj Katedrali.

Inače, središnja svečanost 22. obljetnice HVO-a biti će upriličena 7. travnja u Žepču.

Fena