Most Svilaj - Temelj budućega gospodarskog razvoja

Poplave, iznimno visoki vodostaji dugo vremenu su odgađali početak gradnje. Danas, kada je završeno više od 50 posto mosta, može se reći kako će on ipak biti izgrađen u predviđenim rokovima, odnosno izgradnja bi trebala biti završena u svibnju iduće godine. Nedavni sastanak na gradilištu, koji je vodio tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić, potvrdio je kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom te kako je izvođač radova potvrdio da će most biti završen u svibnju 2019. godine.

U most će biti ugrađeno 5300 tona čelika, ima 184 betonska pilota i 102 čelična segmenta. Do kraja rujna trebalo bi biti isporučeno više od 90 posto čelika potrebnog za izgradnju mosta, što jasno govori o tome kakvim se tempom radi na tom gradilištu. Ostaje samo proces njegove montaže, a njegova brzina djelomično ovisi i o vremenskim uvjetima u idućim mjesecima. Vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta je 22,308.022,34 eura bez PDV-a. Zajednička izgradnja mosta realizirana je temeljem sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc. Sukladno sporazumu, svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova. Dužina mosta je 660 m, a ukupna širina 29 m. Za svaki smjer predviđena su po tri vozna traka širine 3,50 m, bez zaustavnoga traka sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m. Most Svilaj nalazi se na trasi autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče u sklopu izgradnje dijela međunarodnoga paneuropskog cestovnog koridora Vc. Izgradnju mosta sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility - CEF) s udjelom od 7,2 milijuna eura, što je 58 posto vrijednosti hrvatskoga dijela investicije. Očekuje se kako će završetkom ovoga projekta gospodarstvo na području Posavine dobiti veliki impuls za napredovanje. Promet će biti znatno veći nego što je to bio slučaj posljednjih godina, povezanost s ostatkom Europe neusporedivo lakša nego do sada, a sve nabrojeno je itekako potrebno kako bi došlo do pozitivnih ekonomskih pomaka u ovome dijelu države. Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković ne skriva zadovoljstvom projektom koji će, smatra, postati žila kucavica BiH, samim time i gospodarski podići taj posavski kraj.

- Očekujem od njega veliki utjecaj na gospodarski pomak našega kraja jer su otvorene velike mogućnosti. Neki kažu kako ćemo, ako se most napravi, brže otići s obzirom na aktualan odlazak iz Posavine, ali ja gledam na to kao na polu punu, a ne polupraznu čašu. Otvaraju se nove mogućnosti kako bismo ostvarili izravne prihode u naš proračun koje do sada nismo imali, kao i neizravne za ljude koji ovdje žive. Uvjeren sam kako će ovaj projekt imati ogroman utjecaj na razvoj našega kraja - zaključuje Ivanković u nedavnim izjavama koje je dao medijima. Slične stavove imaju i ostali politički čelnici u Posavskoj županiji. Treba spomenuti kako se usporedno s ovim projektom radi i na realizaciji projekta još jednoga mosta koji će povezati Hrvatsku i BiH. Riječ je o projektu mosta kod Gradiške, a kada i taj projekt bude završen, moći će se reći kako je BiH u cijelosti naslonjena na europsku cestovnu infrastrukturu. Bez ovih mostova koridor Vc bi iz BiH vodio samo u Savu.

 

večernji.ba