MORALNO I ZAKONITO Borjana Krišto o nabavci automobila vrijednih gotovo 300 tisuća maraka

Borjana Krišto
Borjana Krišto

Nabavka službenih automobila u institucijama uvijek izaziva javnu polemiku o potrebi, vrsti i cijenama vozila, što je tijekom pandemije koronavirusa posebno izraženo. Takav slučaj je i s nabavkom tri automobila, koju je pokrenula Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Dok vladajući pravdaju nabavku planiranu proračunom, opozicija bi taj novac preusmjerila na troškove prikladnije aktualnoj situaciji.

Metalik crni. Snažan motor sa pogonom na sva četiri kotača. Automatski sedmostupanjski mjenjač. Dug najmanje 4,90m. Bogata oprema koja ne može stati u ovaj kratak opis. Tako bi, prema traženim specifikacijama, trebali izgledati novi automobili državnog parlamenta. Vrijedni ukupno 282.000 KM bez PDV-a. Neslužbeno, namijenjeni su članovima Kolegija parlamenta. Jedna od njih, Borjana Krišto ne razumije zbog čega joj se postavlja ovo pitanje, ali zna da je njen automobil nekoliko puta ostajao u kvaru, prenosi BHRT.

BORJANA KRIŠTO, zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (HDZ BiH)

"Možda nismo niti vi ni ja pozvani, prije svega što je danas moralno da tumačimo. Ne znam što vi podrazumijevate pod tim što je moralno. Ja mislim da, ako BiH ima svoje zakonodavno tijelo, postoje zakoni koji reguliraju određenu oblast i samo se moramo u skladu s tim ponašati. I i to je za mene i moralno i zakonito", poručila je za BHRT Borjana Krišto, HDZ-ova zamjenica Predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Polemika o nabavci automobila za opoziciju je zakašnjela reakcija. Oni su, kažu, kupljeni kad je usvojen proračun institucija BiH, unatoč njihovom protivljenju.

Parlamentarna skupština BiH, prema BIRN-ovoj bazi službenih automobila, ima na raspolaganju 15 vozila starosti između četiri i deset godina. Prema Pravilniku, pravo na stalno korištenje ima šest članova Kolegija. Koriste ih još i zastupnici, delegati i članovi Tajništva te parlamentarni vojni povjerenik. 

Institucije godišnje troše oko 50 milijuna KM za nabavke novih automobila, govore podaci koje je prikupio BIRN. U bazi podataka službenih automobila evidentirali su više od šest tisuća vozila. Polovina od tog broja se odnosi isključivo na službene limuzine koje koriste dužnosnici. Prosječna cijena ima je 32 tisuće maraka, a najčešće nabavljaju Audije ili Volksvagene, prenosi BHRT.

Istovremeno, državni parlament ne daje na vid sve troškove održavanja voznog parka, pa se nekoliko desetina tisuća maraka u posljednje dvije godine smatra narealnom cifrom. Baza podataka, ističu u BIRN-u, ukazuje da institucije puno više troše na održavanje nego na kupovinu novih automobila.