Montgomery: BiH bi se za par mjeseci raspala bez međunarodnog prisustva!

Montgomery, BIH, raspad
Govoreći o stavu bošnjaka o centraliziranoj Bosni, Montgomery je upozorio da je "činjenica da jedna etnička grupa misli da ima veće pravo od drugih odlučivati o sudbini svih, što je opasno".

"Nema dvojbe da su Amerikanci mislili da su bosanski muslimani žrtve agresije, i da su simpatije bile na njihovoj strani, i to je bio preduvjet podrške, a iz toga je nastao stav o centraliziranoj Bosni", rekao je William Montgomery gostujući u emisiji "Svjedok" na RTS-u.

On je rekao da svi Srbi iz RS kao svoju zemlju vide RS, a ne BiH, dok su Hrvati okrenuti Hrvatskoj.

"Dvije etničke grupe od tri ne vole današnju Bosnu i Hercegovinu, pa imamo jedan ćorsokak", rekao je bivši veleposlanik SAD..

William Montgomery kaže da po mišljenju međunarodne zajednice, u BiH postoji jedan zamrznuti sukob i neophodno je stalno međunarodno prisustvo, jer bi se u suprotnom zemlja raspala.

"Zato svi moramo vidjeti druge mogućnosti", rekao je Montgomery, navodi Srna.

Na pitanje je li američki utjecaj bio glavni da Franjo Tuđman i Alija Izetbegović ne stignu u Haaški tribunal, Montgomery je rekao da je, dok je bio veleposlanik u Zagrebu 1999. godine, dobio depešu da će Tuđman biti optužen za ratne zločine.

"Ja sam uvjeren da bi to bilo tako da Tuđman nije umro, i da je Tužiteljstvo razmišljalo isto i o Izetbegoviću", dodao je on.

"Dok sam sa specijalnim izaslanikom za ratne zločine, bio u Haagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, tadašnji tužiltelj Carla del Ponte nam je rekla da je politika Tužiteljstva takva da svakog visokog dužnosnika za vrijeme rata posmatra kao ratnog zločinca i da to treba i dokazati, a ne da otriju kazneno djelo i utvrde odgovornost", rekao je Montgomery i istakao da je u pitanju "naopak način gledanja na stvari".

William Montgomery kaže da podjela Kosova više nije moguća, jer su revizije granica na Balkanu zatvorene.

"Pitanje nezavisnosti Kosova trebalo je riješiti dok je Milošević bio na vlasti. Umjesto toga, čekalo se godinama i to je urađeno kada je u Srbiji bila vlada koja se borila za opstanak. Ali, pravično rješenje i ono s najvećim izgledima za pravu stabilnost bila bi podjela tako da sjeverni dio pripadne Srbiji i bude odvojen od ostatka", rekao je Montgomery.

Prema njegovim riječima, danas to više nije moguće, jer sa odlukom Međunarodnog suda pravde i Rezolucijom Srbije u UN vrata revizije granica su zatvorena.