Moja domovina???

Rekao bih da je domovina tvorevina koja se nalazi u nama, ono što izaziva osjećaje, ono za što smo vezani. Država je, najjednostavnije rečeno, ono što realno postoji, priznate tvorevina, točno određen životni prostor u kojemu živimo. Ove dvije definicije mogu nazvati i subjektivnim definicijama, tj. definicijama koje su utemeljene na emocijama, a ne na preciznošću. Hrvati dugo vremena nisu imali svoju državu, ali su imali domovinu, imali su svoju Hrvatsku u svojim srcima. Da nije postojala Hrvatska kao domovina ne bi bilo niti Hrvatske kao države.

Budući da smo definirali pojam domovine i pojam države vraćamo se postavljenom pitanju: Što Hrvat iz Bosne i Hercegovine može nazvati svojom domovinom? Kao Hrvat svoju domovinu smatram Hrvatskom isto kao i Hrvat iz Amerike, Australije, Njemačke…  Ali,  otvara se još jedno pitanje, a ono je sljedeće: Što je moja država? Kad se početkom 90-ih krenulo u stvaranje države u kojoj živim Hrvate je vodila jedna misao: „ Idem braniti svoju Hrvatsku.“ Rat smo dobili, rat je završio, ali mi eto nismo u Hrvatskoj, nego u Bosni i Hercegovini. Dobro, prihvatili smo tu činjenicu te pokušali krenuti dalje, ali svi ti pokušaji bili su uzaludni iz dva temeljna razloga. Prvi razlog je taj što nam je dobra majka Hrvatska postala zlom maćehom. Drugi razlog je taj što nas nova majka, tj. Bosna i Hercegovina, nije prihvatila. Sad se s pravom pitamo kako dalje?! Što god da učinimo u zemlji kojoj smo manje jednaki od ostalih nije dobro. Jedini izlaz iz ove situacije jest ono što nazivamo trećim entitetom. Mnogi će postaviti pitanje:“ A što s onim Hrvatima koji neće živjeti u tom entitetu?“ Odgovor je jednostavan, a on glasi: Hrvatske institucije pomagat će Hrvatima koji se nalaze izvan trećeg entiteta te će tako sva tri konstitutivna naroda biti uistinu konstitutivna.

 

Nadam se da  će se treći entitet uspostaviti te ćemo tek tada moći reći:“ Mi smo Hrvati iz Bosne i Hercegovine, mi smo SVOJI NA SVOME!!!

 

ABCportal.info (Jozo ĆOSIĆ)