Mogu li se kupiti odluke Ustavnog suda BiH, jesu li to učinili Lijanovići?!

Simić je istaknuo da nitko ne može utjecati na njegove odluke, navodeći kao primjer da je u Ustavnom sudu BiH glasovao protiv jedne apelacije koju je podnio SNSD i jedne koju je podnijela Socijalistička partija.

Slobodno sudačko uvjerenje

On je na konferenciji za novinare naglasio da nikada nije glasovao mimo svog sudačkog uvjerenja. Simić je reagirao na pisanje sarajevskog tjednika "Slobodne Bosne'' u tekstu pod naslovom ''HDZ 1990 preko Dodika pokušava utjecati na sudca Ustavnog suda BiH Krstana Simića da glasa za oslobađajuću presudu Josipu Merdži''.

On je dodao da nije objavljen dio njegovog pisma ranije upućenog Miloradu Dodiku gdje je dao sugestiju da ustavnom reformom u BiH treba biti obuhvaćen i Ustavni sud BiH, kao i da je predložio da broj sudaca bude 14-15, jer će zbog obujma predmeta taj sud doći u poziciju ugrožavanja ljudskih prava zbog nerješavanja predmeta u standardnom roku.

Simić je pojasnio da postoji razlika kada je riječ o stranim sudcima u Ustavnom sudu i Sudu BiH, jer strane sudci iz Ustavnog suda ne mogu otići dok ne bude promijenjen Ustav BiH zato što su predviđene Ustavom, a bira ih Vjeće Europe na prijedlog predsjedavajućeg suda u Strasbourgu.

On je naveo i da se jedan od njegovih sugestija odnosi i na to da sudcima Ustavnog suda BiH treba ograničiti mandat.

Što stoji u osporenom tekstu?

A evo što stoji u najnovijem tekstu kojeg je objavila «Slobodna Bosna» najavljujući Simićevu tiskovnu konferenciju:

Članovi Ustavnog suda BiH, suočit će se s narednih dana s istinom o svojim (ne)djelima. Naime, dok se ovaj broj SB-a čita u Federaciji BiH, građani RS-a u petak će saznati ono što smo već objavili.

Krstari Simić, član Ustavnog suda BiH, zakazao je za petak konferenciju za novinare u Banjoj Luci, na kojoj će, prema ranijem pisanju našeg lista, objaviti pozadinu rada svojih kolega u Ustavnom sudu BiH. Za sve što ispriča novinarima, kaže za SB, odgovarat će za klevetu, krivično, ako mu je itko uspije dokazati.

"Pojasnit ću tko i na koji način radi u Ustavnom sudu BiH i koliko se kriminal ugnijezdio u najvišu pravosudnu instancu jedne države. A dokaze imam sve", najavljuje Simić.

Zavidna kolekcija audio snimaka

SB saznaje daje Simić sakupio zavidnu kolekciju audio snimaka na kojima pojedini suci traže mito za odluke Ustavnog suda BiH. Prema jednom od snimaka, sudac kojeg ovaj put nećemo imenovati, već ćemo to prepustiti Sirnicu, traži 300 tisuća maraka ne bi li osuđenom kriminalcu omogućio oslobađajuću odluku Ustavnog suda BiH. Sve ove snimke bit će pušteni na Vijeću petorice Ustavnog suda 12. sječnja, kada će se konačno otkriti tko je taj ili ti koji traže novac za lobiranje.

Ako se odluči na ovaj čin, čini se da će Državno Tužiteljstvo imati pune ruke posla. Zašto ovo radi, Simić je ekskluzivno pojasnio našem listu. "Umoran sam od toga da šutim o tuđem kriminalu, umoran od priče o radu Ustavnog suda koja uvijek završava korupcijom, umoran od uplitanja kriminala i politike u naš rad." Upravo zato, Simić je poslao inkriminirajuće pismo svom bivšem stranačkom šefu Miloradu Dodiku, u kojem ga upozorava na kriminal u Ustavnom sudu BiH. Odgovora nije bilo.

Borit će se do kraja

Iako potvrđuje da je svojevremeno razmišljao i o povlačenju, naš sugovornik dodaje da se ovaj put neće povući već da će boriti do kraja. "Nema države na svijetu kao što je BiH.Nemamo druge institucije, osim ove u kojoj ja radim, koja bi štitila pravo i pravdu. Nažalost, ona to ne radi", tvrdi Simić.

A da je to tako, svojevremeno je upozoravala i bivša predsjednica Ustavnog suda BiH Hatidža Hadžiosmanović-Mahić. Ona je za SB progovorila o nekadašnjem radu Ustavnog suda BiH, ali se i osvrnula i na rad ovog saziva.

Pravnica i bivša predsjednica, koja je u svom poslu prije odlaska u mirovinu provela 43 godine, sada tvrdi da se u Ustavni sud BiH umiješala i politika, ali i organizirani kriminal: "Dovoljno je samo da pogledate slučaj Lijanovići i sve će Vam biti jasno."

Je li bilo drugih izlobiranih odluka, Hadžiosmanović-Mahić ne želi pričati, jer ona odavno nije predsjednica Ustavnog suda BiH. U svakom slučaju, podržava inicijativu koju je pokrenuo njen kolega Simić. Ona ga upozorava i da ne razmišlja o ostavci jer "nedužan čovjek ne treba nastradati".

Radom ubijen bivši sudac Jovo Rosić

"Ako je itko ikakve jade proizveo, nije on. Moj savjet mu je da čuva sebe, jer smo svi na neki način platili danak u radu Ustavnog suda BiH. Simbolički, radom je ubijen bivši sudac Jovo Rosić, ja sam umalo podlegla plućnoj emboliji i ne želim da se slično dogodi sudcu Simiću. Neka se pripazi", navodi naša sugovornica. O kolegi Sirniću, kojeg podupire, ima samo riječi hvale: "Izvanredan je pravnik i imam veoma visoko mišljenje o njemu kao čovjeku uopće i kao čovjeku od struke. Sve što Krstan kaže i šta namjerava reći, potpisala bih na neviđeno. Moje jedino mišljenje u kojem se ne slažem sa Simićem je da snimke koje ima treba pustiti na plenarnoj sjednici, gdje će biti naši kolege stranci. Ovako će biti sam protiv svih."

Ona ne vjeruje u tvrdnje koje kruže Ustavnim sudom BiH da sudac Simić ovom odlukom provocira ukidanje ove pravne institucije, kako bi u određenom momentu pomogao bivšem stranačkom šefu Miloradu Dodiku.

''Kriminal je kriminal, ma gdje bio. Najžalosnije je kada je tamo gdje ga ne bi smjelo biti", ističe za SB Hadžiosmanović-Mahić. Iako nije htjela komentirati sadašnji rad Ustavnog suda BiH, naša sugovornica ističe da posljednju godinu mandata nije pričala s aktualnim predsjednikom Miodragom Simovićem. Iako ne odaje razloge, kaže da se nije slagala s njegovim načinom rada, kako pravno, tako ni moralno.

Simović, kojeg smo uspjeli dobiti, nije htio komentarati nijedan od navoda, pa tako ni Simićevu konferenciju za novinare, ni izjavu bivše predsjednice Ustavnog suda BiH, pravdajući to "očuvanjem digniteta Suda". Ipak, to mu nije smetalo da optuži i naš list da "rušimo Ustavni sud BiH", člankom koji smo objavili u našem posljednjem broju.

Slučaj Alijagić

Ipak, kako ekskluzivno saznaje SB, Simić će na sjednici iznijeti pojedinosti i o slučaju Alijagići i drugim viđenijim ljudima iz BiH, ali i kriminalcima, koji su bili ucjenjivani od strane pojedinih sudac ili im sami nudili mito da bi dobili presude po narudžbi.

Valjda će se tada sudac Simović konačno morati izjasniti o skandalu koji potresa instituciju kojoj je on predsjednik. I dok brani "dignitet" Ustavnog suda BiH, Simović nije branio kolegu i sudca Sirnica, kada je bio izložen svim mogućim javnim napadima da se na privrednom nebu RS-a bavi financijskim makinacijama.

Dovođenjem Sirnica u vezu s prodajom poslovnih prostora Investiciono-razvojne banke RS-a, navodno njegove tvrtke Estetik inženjering, valjda nije rušio dignitet Ustavnog suda BiH. Doduše, svi koji su ga napadali nisu mogli procijeniti kako je sa 700 tisuća maraka s imovinske kartice uspio da napravi zdanje u strogom centru Banje Luke, vrijedno milijune maraka. Tko prešutkuje istinu: Simić, Simović ili imovinski karton?

SB saznaje, neslužbeno, i da je Tužilteljstvo BiH zaprimilo nekoliko kilograma dokumentacije protiv Krstana Sirnića, zbog navodnih krivičnih djela, među njima i da poslovni telefon koristi u privatne svrhe.

Sve to ne bi ni bilo sporno da potpisnik i dostavljač tih dokumenata nije izvjesni Borko Džajić, predsjednik udruženja Foruma roditelja. U banjolučkim novinarskim krugovima, Džajić je poznat kao osoba koja svaki dan, brzinom Usaina Bolta, optrči redakcije i dopisništva svih novina koje izlaze u RS-u, ali i u Federaciji BiH, kako bi im nudio "ekskluzive" i "tajna" dokumenta o svakome tko mu se zamjeri.

Prema svim procjenama, nakon objavljivanja Simićevih snimaka, Ustavni sud BiH neće biti isti, a krivični organi imat će poprilično posla da utvrde gdje je i na čijoj strani istina. U slučaju da Simićeve kolege zatraže njegovu smjenu i osiguraju glasove svih sudaca, sud će nastaviti raditi i s jednim Srbinom - Simovićem.

Ako se, s druge strane, utvrdi da je i Simović na spomenutim snimkama, što bi zahtijevalo i njegovu smjenu, rad Ustavnog suda BiH bit će "zaleđen", dok NS RS ne predloži drugu dvojicu sudac da sjednu u njihove fotelje.

Poskok.info